Slamić, Syrah, 2013.

Cijena: 64,98 kn

Slamić_SyrahLjubičasta. Jedina boja mračnija od crne. Crna rupa iz koje nikakva aroma ne izlazi. Ništa. Čak niti 14,5% alc. Samo osjećaj sirovog koncentrata koji podsjeća na katran.

Nije toliko gusto niti ljepljivo na nepcu. Što je zapravo neobično. Madiraza, ovo je dovoljno krvavo da bi se tebi moglo jako svidjeti 🙂 Za ifkeove ronce je pretanično i nedovoljno sirupasto 🙂 🙂 🙂 Neobično je da su tanini neuklopljeni. Niti toliko brojni, niti drveni, niti zeleni, a niti zreli, ali pomalo oštri i čudni. Čak i kiseline se ne uklapaju premda sigurno nisu visoke.

Presirovo. Prenespremno. Začudo nije prezrelo. Ali pretvrdo i prezatvoreno. Zamka koncentracije, odnosno ekstraktnosti. Sami materijal koji se naslućuje čini se vrlo čvrst i nekako „zdrav“, čitaj „zdravoseljački priprost, neotesan“. Konačni rezultata je suha taničnost u surovoj cjelini adstrigentnog gutljaja.

Podsjetilo me na priliku kad sam naručio medvjeda u inače genijalnoj gostionici u Ravnoj Gori. Nisam znao jede li on mene ili ja njega.

Ako ništa drugo, ovaj farbač jezika prerano je završio u boci. Najbolje što u ovom trenutku mogu napisati o ovome. Ne vidim prostor da se razvije u boci. Tek drugi dan moglo se piti. Ali treći dan se počelo raspadati na sastavne dijelove ko zadnji „delanec“.

Kad čujem vapaj iz čaše „dajte mi da dišem“, samo jedan apel imam – Nemojmo puniti stisnute koncentrate! Ali tu ima bezbroj problema u čaši, a koji je smisao ovako nečeg na današnjem ipak razvijenom tržištu nije jasno. Ili su „zavodnici“ opet nasamareni ili je neka veza Tisno – Zavod za dodjeljivanje imbecilnih kategorizacija, zaslužna za klasifikaciju „vrhunsko“. Zajebavajte nekog drugog gospodo.

8 misli o “Slamić, Syrah, 2013.

 1. clemens 08/11/2015 / 15:41

  nevezano za vino iz dojma (koje nisam probao), ali blisko temi: teško mi je shvatit kognitivnu disonancu dalmatinskih vinara i njihove borbe za ekstrakt, pitkost, terroir (i profit) s franc. lozama i hr. zemljom 🙂 nego, kad se već svašta probalo, gdje je onaj silni grenache i carignan koji se sadio 60-ih? zna li tko više o tome? bibić ima sortni grenache s turističkom cijenom (nisam probao) i škaulj ima kupažu grenache/syrah (mislim 50/50; vrlo lijepo u nekim godinama). pretpostavljam da su te loze propale, iščupane ili vino završi negdje u rinfuzi…

  • vinopija 11/11/2015 / 00:14

   Ako se sadilo 60-ih na dostupnoj podlozi u uvjetima u kojima danas egzistira… ne znam, Korlat recimo 🙂 vjerojatno je sve davno propalo 😛 Inače mi Škaulj najdraži od vinara svojeg podneblja s tim da je meni cuvee Tomislav neusporedivo značajniji od monosortnih CA i Merlota itd

 2. clemens 15/11/2015 / 21:48

  sorry, ali korlat su ipak “plemenite” sorte 😀 (inače, to mi je jedna od glupljih klasifikacija u povijesti vina, a konkurencija nije mala) nego, izgleda da onomad ekstakt ipak nije bio primaran. šteta što ne možemo kušat benkovački kotarac i zadarski grenaž 🙂 + vjerujem da nas uskoro opet čeka (re)selekcija loze i prioriteta, naravno, u kontekstu klimatskih promjena. jedno je sigurno, u razdoblju razvijenog antropocena nam neće nedostajat ekstrakta 😉

  • clemens 25/11/2015 / 11:00

   evo, i a. jefford u novom tekstu piše o klimatskim promjenama. teaser: “What does it all mean for global wine production? Around a month ago, I was with a group meeting Serge Férigoule of Domaine du Sang des Cailloux, one of Vacqueyras’ top producers. ‘What’s the biggest challenge you face?’ someone asked. ‘It’s complicated,’ Serge replied. ‘The climate here is getting warmer. It’s now too warm for Syrah – I have to pick it on August 15th. We need to grow other varieties from further south – but the appellation regulations say we have to include Syrah. So I can see a time when I will have to leave the appellation.’ — http://www.decanter.com/wine-news/opinion/jefford-on-monday/jefford-on-monday-change-is-coming-283042/

   • vinopija 26/11/2015 / 23:14

    Pa kud baš na blagdan da beru? 😀 😀 😀

   • vinopija 26/11/2015 / 23:16

    Znači dolazi period popularnosti Okuzgozu-a 😀

    • clemens 27/11/2015 / 12:04

     hahaha al nema problema, zavjetovali su se gospi 😉

     • vinopija 27/11/2015 / 12:29

      Ispada da se zajebavam, ali ne znam što bi ti pametno odgovorio na temu antropocena. Svakako puno šira tema od uzgoja loze. Mogu samo izdvojiti da mi se ne sviđa kad se klima koristi kao isprika, a zapravo si pogriješio u startu odabirom loze, uzgojnim oblikom, postupanjem u vinogradu itd.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s