Griffin – paralelno kušanje pjenušaca kuće Ivančić

PogledSvaka asocijacija na Harry Pottera krajnje je neumjesna.

Krešo Ivančić i glavni protagonist istoimene dječje fantastike sušte su suprotnosti.

Jedan malen, drugi natprosječno visok.

Jedan crn, s naočalama, drugi je plav i ne baš naočit 😛

Ali, oboje su čarobnjaci 😉

Griffin Brut Rizvanac BLIvančić pravi izrazito promišljena, vrlo inteligentno oblikovana vina. Od samog odabira sortimenta i rada u vinogradu do konačnog pjenušavog vina, osjeća se disciplina i fokus, sposobnost prepoznavanja procesa i implementacija potrebne kontrole s željenim rezultatom. Jer lako je napraviti pjenušavo vino, ali jako teško je napraviti dobro pjenušavo vino. Optimum je umjetnost.

Griffin Brut

Griffin Brut RizvanacRizvanac je mangupski odabir za pjenušac. Naglašeno zeleni nos i stisak zelene jabuke na nepcu ne smetaju da se ostvai sočna cjelina. Precizno, pedantno, fokusirano. Jednako kao i prvo punjenje. Utjelovljuje Ivančićev vinski svjetonazor u potpunosti. Uz svu „sterilnost“ posjeduje vrlo dobrodošao „domaći štih“. Da li je to način na koji baza „diše“? Nešto teško opisivo, ali možda ključno za identificiranje šarma/karaktera Plešivice. Istovremeno bitno drugačije od onog što smo naučili očekivati od najuspješnijih šampanjera Plešivice. Obvezna lektira.

Griffin Zero

Griffin Brut Nature ChardonnayUpravo degoržiran zbog čega je jedva primjetna gorkastost u povratnom okusu jedina stavljala sjenu na blistavu ekspresiju Chadronnaya s najboljih položaja Plešivice. Strukturom se doima jače, s nešto u usporedbi maslačnijom punoćom, premda je identičnih 11% alc. Također bez prezrelosti, bez težine. Dosta kruške i dunje, ali i limunska trava. Više pita od jabuka nego zeleni zagriz u greeny smith. Jako dobro. Ponosan sam na ovo pretpremijerno kušanje.

Griffin Rose

Griffin Brut Rose PortugizacTakođer brut, identičnih 11% 🙂 Također jabuka, ali reska crvena jabuka i maline. Lepršavost je glavno obilježje ružičastog Griffina iz baze Portugisca. Jednom od ponajboljih Portugizaca Plešivice pristaju mjehurići, ali pravo ostvarenje je sljedeće vino…

 

Griffin Dark Side

Griffin Brut PortugizacBorovnice, crni ribizl, kupine, šumsko voće… svježina i punoća bez tanina. Bez tanina, ali ne i bez ozbiljnosti. Unatoč fantastičnoj aromatičnosti daleko je ovo od malinovca. Paradoksalno uspjelo crveno pjenušavo vino koje je podjednako genijalno uz gulaš od srnetine i kao dokono osvježenje uz ljetni bazen. Štivo za one koji žele znati više 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s