Oikonomou, Assyrtiko, 2012.

Cijena: cca 35 – 40 Eur

oikonomoy_assyrtiko_2012Postoje vina kod kojih se čudiš kakva je to zemlja i voda, tlo i klima kakva daje takvo vino. Kakva je to tradicija i rad, kakva je to loza koja je dala grožđe za ovakvo vino…

Oooooogromno vino. Minotaurovsko, Vino enormne energije. Neuništivo. Čvrsto kao sitan kamen, a široko kao kiša. Jednom kad se zamagljeni salinitet Assyrtika s kontinenta kretskog platoa kod Zirosa na 600injak mnv rasprši nepcem, ne pušta lako i urezuje se duboko u pamćenje.

Po upečatljivosti usporedivu identifikaciju karaktera osjetio sam ranije samo kod Il Templarea, dakle meni jednog od top vinskih doživljaja uopće. No, u pogledu aromatike spontano sjećanje odvuklo me skroz do nekih starih berbi Batičeve Pinele, potpuno nesuvislo znam. Prava istina je da nikad nisam doživio ništa slično.

Plakao bih kako je dobro. A tek se počelo otvarati… međutim više ne znam gdje sam, emocionalni vrtuljak uvlači u svoj vrtlog. Jedan trenutak slatko, drugi slano, treći acidično, četvrti orašasto i začinsko, dok ne krena opojna dunja i smola crnogorice.

Sami Bogovi obrađuju ovu lozu. Toliko je i drevna otprilike jer radi se o ne-cijepljenoj pred-filoksera lozi. Rigorozna selekcija završava spontanom fermentacijom i polaganim dozrijevanjem u hrastu.

Definitivno sam postao Kreten 😛

Hvala Tvrle 😉

Jedna misao o “Oikonomou, Assyrtiko, 2012.

  1. buonsangue 21/12/2016 / 12:43

    Nema na chemu, sine. Evo, chak si i lijepo napiso. Sjedi, 3 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s