Monte Moro, Malvazija, 2015 i Refošk, 2013.

Cijena: cca 100 kn MPC

Nije to nešto što možeš naučiti. Iznenadilo me koliko je uvjerljivo nakon svih tih boca starijih, ekstraktnijih, skupljih i alkoholnijih vina, do izražaja došlo vino prošlogodišnje berbe s 12,5% alc.

Bila je to večer u kojoj sam poslužio istrijanske malvazije. Redali su se izvrsni predstavnici svoje stilistike od mlade ili takozvane svježe malvazije preko odležane, u hrastovoj bačvi, u bačvi od bagrema, u amfori, do ekstremno macerirane narančaste malvazije. Ipak je Brečevićev Piquentum Blanc 2015 na kraju upečatljivo demonstrirao nešto što nije stilistika već možda najvjerniji izraz malvazije. Sluzavog, bjelančevinastog, grožđa tvrdokorne aromatike.

Kad nema Piquentuma u toj ulozi snašle bi se dobro Malvazijica Roxanich ili osobito u dobrim godinama novigradski Palčić, vjerujem i Sonata podruma Dobravac i još vrlo malo njih.

S druge strane granice, a zapravo u Krasu, uvijek bi odabrao Čotarovu malvaziju. Ne zato što je „brez dodanega žvepla“, već zato što se osjeti kvaliteta ekstrakta koju može ostvariti samo prava stvar na pravom mjestu pravilno interpretirana.

Slovenske Istre ne bi se ni sjetio. Miranov poziv na druženje u sherry`s shvatio sam kao kurtoaznu gestu toliko da nisam imao nikakvo predočekivanje od promocije vinarije Monte Moro.

Svoju vinariju predstavio je Matjaž Babić. Objasnio je organic certifikaciju koju prakticiraju, prije nego se vino rastočilo u čaše. Sasvim dovoljno da upućeni vinopija svoj „kozarec“ dočeka nakostriješen i mrzovoljan. No, organic certifikacija ima smisla kad se osjeti vino ovako nabijeno energijom. Razuvjereno, otkrivam da je zamućeno taman koliko treba. Non-fruit orijentirano, terroirsko vino izražene duboke slanosti.

Pastelne arome, zagasite, čaj, kamilica, ali najviše je način na koji miriše taj koji me podsjetio na briljantnu večer Piquentuma.

Ovo vino ne pripada forsiranoj stilistici mladih malvazija. 2015. je aktualno godište, punjeno prije nekoliko mjeseci. Taj način na koji „diše“ i kvalitet ekstrakta, a ne količina, vrlo su upečatljivi.

Malvazija djeluje koncentriranije od prezahvalnog refoška. Premda je Refošk deklariran s 13,5% toliko je pristupačan i pitak s tom sočnom, reskom prodornošću voća dodatno potenciranog paprenim senzacijama, da je lako propustiti još značajniji aromatski deskriptor… specifičnu krvavo-mineralnu komponentu koja progresivno raste kulminirajući dok se tanini tope u afteru. Željezom bogata crljenica uz mekoću koja djeluje spontano, u međusobnom balansu.

Predivno.

3 misli o “Monte Moro, Malvazija, 2015 i Refošk, 2013.

 1. Krvava suza 18/05/2017 / 22:13

  Refošk = “specifično krvava-mineralna komponenta”… čuvaj se Griffina s Plešivice i kad mjehuriće nosi 🙂

  • vinopija 20/05/2017 / 10:44

   Zar si zaboravio vlastiti login alejandro? Busted! 😝

 2. Alejandro 20/05/2017 / 18:18

  Come to the Dark Side we have bubbles… 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s