Crvik, Blasius, Malvasija dubrovačka, 2015.

Cijena: 139,90 kn

Rekao sam tada: „Odviše sam star da se miješam u te stvari Marine, ali poslušaj moj savjet. Bit će nevolje s ovom malvasiom… kad se pojavi lug, ništa više neće biti isto“

„Ishlapjeli starče… pepelnica se neće pojaviti još preko trista godina“ Marin spremno odgovara, „a nema boljeg prošeka ni pečenog vina odavde do Madeire“.

Petsto godina kasnije i vinarija Crvik svoja vina posvećuje velikom dubrovačkom komediografu, Marinu Držiću. Tijekom nedavnog Dubrovnik FestiWine posjetio sam vinariju Crvik. Općenito, sa svakim novim kušanjem Crvikovih premium etiketa, sve sam sretniji. Tog je dana u kušaonici Negromant oduševio svojim balansom i istinskom ljepotom. Oduševljava i Cabernet Sauvignon i već neko vrijeme bordoška kupaža nazvana Vilin Ples.

Čak i Malvasija Dubrovačka. Priznajem da me je njen sladunjavo opojni vonj i nedostatak dubine sprječavao u prepoznavanju uloge koju može odigrati. Ali što kad cvjetne arome dubrovačke Malvasije postanu začin… puno začina koji podsjeća na šafran i curry.

Na nepcu djeluje čisto i uopće nimalo ekstremno macerirano. Peludna priča se razvija u afteru, bazga, bagrem. Žuti mikroskopski tanini uporno se talože na nepcu. Pojačavaju doživljaj ekstraktnosti; suhoće i punoće.

Nije li to poput esencije sorte koja daje raspjevana i raskošna, primjereno „široka“ vina, prostrana i pitka… ili je utjecaj školovanja u drvenoj bačvi koliko god majstorski odrađen, „obojao“ vino?

U svakom slučaju, radi se o količinama narančaste Malvasije u tek dvije eksperimentalne bačve i o vinu koje ostvaruje neočekivanu perzistenciju na nepcu.

I u tizieh delicijah stojeći u kontemplacioni bjeh otišao in estasis.

Sjetio sam se te Pometove trpeze kad me Stjepo prekinuo „Ne misliš li da se ovo vino odlikuje finim i osobitim, a laganim mirisom po muškatu? Tamjaniki?“

„Ne znam Buliću“ odgovaram. „Prestar sam da radim bilješke za ampelografiju, ali slušaj ovaj savjet…“

„Ali taj miris nakon druge ili treće godine sasvim iščezne.“ nastavlja ne obazirući se na mene. „Stoga je vino Malvasije najbolje i najvrednije, dok je mlado.“

„…moraš probati Blasius, kao i deset godina staru bocu Crvikove Malvasije iz dobre godine.“ 😉

2 misli o “Crvik, Blasius, Malvasija dubrovačka, 2015.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s