Carevi podrumi, Vranac, 2013.

Cijena: cca 10 Eur

Odmah ću reći, Marko Car je kralj 😀

Smisao vinskih festivala poput Dubrovnik FestiWine je naći „skrivene dragulje“, vinare koji inače ne izlažu i zbog čega se smatraju „ispod radara“. Neočekivano otkriće koje nosim iz Dubrovnika je baš Vranac Carevih podruma.

Vranac se uzgaja dugo i tradicijska je sorta u Konavlima, a ovaj dolazi iz vinograda starog 60 godina. Čini se da te stare loze daju drugačiji Vranac i od onih koji danas uspijevaju u Crnoj Gori i Makedoniji, ali i od onih u Imotskom i Hercegovini.

Vino iz 2013. djeluje još mlado (pod uvjetom da doista i jest ispravno etiketirana butelja 🙂 ), ali i profinjeno istovremeno. Kao da je uravnoteženo već u vinogradu i da je ostvarilo cjelovitost prirodnim balansom onoga što stari vinograd daje.

Višnje koje se razviju u čaši mineralne su, pune željeza. Vinom struji energija, nutritivna vrijednost koja istinski hrani kušača. Ali bez ikakve prezrelosti ili težine. Naprotiv, gurmanske kiseline divno su uklopljene i drže skladnu svježinu u gutljaju.

Carevi podrumi prave i Plavac Mali, Pošip i Malvasiju dubrovačku koji također pokazuju poželjnu tradicijsku artizanalnost, ali baš Vranac je poseban.

Baš baš 😛

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s