U sklopu našeg serijala značajnih vinara izdvajamo – vinarija Belović

Usuđujem se ustanoviti, u ovom je trenutku Belović najznačajniji vinar Međimurja. Cmrečnjak također rastura u kontekstu 🙂 Kod Dvanajščak-Kozola, Jakopića, Kocijana, Kojtera, Kossija pa čak i Lovreca iz raznoraznih razloga osjećam stagniranje.

Stagniranje nije prirodno za regiju u kojoj je puno toga pokrenuto. Prije puno godina 🙂 Vinopije ne znaju da je Krauthaker Međimurac. Jedan od prvih i još uvijek s razlogom uspješnih privatnih vinara Hrvatske. A u Međimurju su prije ere Enjingija, Zdjelarevića i Krauthakera odlična vina znali praviti Bobnjar i Lebar. Dok Bobnjar nema poznatog nasljednika svoje vinarske ostavštine, Lebarov zet upravo je Belović.

S vinom ne žuri u boce, ne podilazi navikama lokalnog tržišta i premda se s berbom 2016 osjeća zaokret prema pitkom i ranije spremnom svježem vinu ono što buteljira u boce u pravilu je suho ili stabilno na onoj razini ostatka na kojoj se vino ostvari.

Prilagođava se specifičnostima berbe na način da se ta razlika osjeti u vinu, ali svako nosi jasan pečat podneblja i sorte uz prepoznatljivu ruku vinogradara i podrumara.

Rezultat su vina koja s vremenom dobivaju na vrijednosti. Kad početkom srpnja ove godine usporednim kušanjem Sauvignona oduševe boce napunjene 2013. i sl., a diskusija krene u smjeru potencijala razvoja u boci recentnijih godišta, tada volim reći da „više nismo u Kanzasu“ ;-P

…već na zemlji Belovića, punoj čarolija poput:

Belović, Sauvignon, 2015. vs. Belović, Sauvignon, 2013.

Cijena: 50,00 kn

2013. djeluje prodornije, travnatije i koprivasto, dok je od voća eventualno ogrozd istaknutija senzacija. Izniman nos.

2015. malo je više „bazgasto“ međutim osjećam taj aspekt više kao infantilnost nego kao dominantnu aromatsku komponentu, kao da je ovo materijal koji će generirati u ono što je 2013. danas.

2015. daje osjećaj suhoće na nepcu i to ne granično suho, već – suho. To što je sočno i pitko istovremeno čini se da je do životne faze. Divna mladost. Još neobuzdana 🙂 Malo ogrozd, pa malo kopriva, pa malo skrotum mošusnog goveda ili što već hoćete 😛 , ali glavno da djeluje 😀

Ako je 2015. suho, 2013. na nepcu isušuje. Ekstrakt je anatomski prepoznatljiv Sauvignon Blanc. Za sve koji dobiju instant erekciju od SB, ovo je Viagra. S tim da u ovoj anatomiji SB nije neki južnoštajerski ekstraktni dripac čije se ljute kiseline zarezuju u nepce i čupaju zube. Ovo nije sjekira. Ovo je paučinasta priča, koprena koja neprimjetno oblaže nepce i traje. S odgođenim i produženim učinkom. Kladim se da je ovo vino bolje danas nego je bilo prije.

Belović, Graševina, 2012.

Cijena: na upit

Iznenadilo me kad sam čuo da ovog vina nije bilo na Konferenciji graševine. Nije bilo ni mene na žalost, ali lako za to. Nije bilo niti jedne od doduše malobrojnih graševina koje pripadaju jednoj drugačijoj tipologiji od danas dominantne.

Ova graševina miriše na vino. Nema tu kutjevačkog voća i cvijeća koje je također lijepo, ali izostanak takvih senzacija često oslobodi mineralnost i vinoznost. Matricu koja se evidentno drži puno dublje i duže.

Meni zato djeluje stvarnije, osobito uz stanovitu seljačku komponentu, robusnost i skoro tvrdoću koja završava pomalo gorkasto i pomalo vruće. Malo zapeče 13,5% alkohol, ali materijal je pre-interesantan. Toničnost kompanzira taj bitter-acid i naglašava kvalitet materijala.

Belović, Pinot Crni, 2015.

Cijena: 60,00 kn

Brusnice? Brusniceeeeeeeee 🙂 Nisam neki ljubitelj brusnica niti kao aromatskog deskriptora u vinu, ali ovdje paše.

Suh PN, na 12%, ali se čini zreo. Kisleine reske, realno neprimjetne, dobro raspoređene.

Transparentan i delikatan, upravo kakav i treba biti, a vrlo jasan! Arome voćne, brusnice i mlade jagode na nepcu, ali i vinozne.

Vino brza gutljaja, školovano da se u njemu može uživati odmah. Pošteno.

Ha ha Matt i Charine! In your face! Niste se nadali da sam toliko pakostan. Namjerno sam objavio dojam o istaknutim vinima regije u kojoj valjda jedinoj niste bili. A ja jesam 🙂 Dvaput. Ono što se sjećam barem. Prvi put sam bio kod Belovića doduše :-/ Ali to je već bod za mene dragi moji Matt i Charine 😀 Da ne znam bolje, kliknuo bi na ovaj link i kupio svoj elektronski primjerak. Ovako, bumo videli kaj će reći Međimurci. Ja već znam. Piši ga v rit 😀 😀 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s