Anselmo Mendes, Muros de Melgaco, Alvarinho (Vinho Verde), 2016.

Cijena: 18,35 Eur

Anselmo Mendes već je godinama priznati interpretator ove sjeverne portugalske regije.

Pitam se koliko je vinopija uopće čulo za Vinho Verde. Od njih, koliko je probalo Vinho Verde? A koliko ih je probalo Vinho Verde koji dokazano može i treba odležavati kao što je ovaj Alvarinho?

Muros de Melgaco je pražnjenje električnog naboja. Još sirovo voćno, primjereno limetasto za Vinho Verde i primjereno breskvasto za Alvarinho. U perspektivi, surovo mineralno.

Bespogovorna pitkost, pražnjenje munje na etiketi korespondira s pražnjenjem boce.

Suhoća koja taman idealno isušuje jezik i steže nepce da potakne salitivni učinak, poput kiše na žedno tlo. 12,5% alkohola ne postoji realno u doživljaju, ali je zato perzistencija na nepcu neočekivano dugotrajna i upečatljiva. Ipak, cijelo vrijeme bez nametljivosti, bez intenzivnog prisustva koje bi zahtijevalo neku ribu ili salatu da bi se uopće moglo piti.

Milina. Više žuta nego zelena. Koja ima potencijal da se razvije i produbi, ali je već toliko dobra da bi teško izdržao čekati.

Cijena Muros de Melgaco Alvarinha bitno odudara od masovnog prosjeka jer se Vinho Verde može naći po 20-ak kn. Većinom su to jednodimenzionalna, ali svejedno vrlo korisna vina unatoč često površnom doživljaju praćenom muzirajućom teksturom. Otvoriti Muros de Melgaco godišta 2016. u 2017.-oj jednako je površno, ali je moguće iščitati očekivanu kompleksnost.

Svejedno bi malotko (iz domaće perspektive gledano) bio spreman izdvojiti tih 135 kn za „neku nepoznatu bocu“ i još ovakvog oblika 🙂 Alvarinho je ipak posebna sorta. A uz rijeku Minho uzgaja se Alvarinho 😀 te su osobito cijenjeni upravo iz podregija Monção i Melgaço, odakle dolazi i Anselmo Mendes.

Saúde!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s