Quinta do Ameal, Solo, 2014.

Cijena: 17,95 Eur

Premda i ovo potpisuje Anselmo Mendes, okidač za kupnju bio je uvjerljiv tekst na stražnjoj etiketi… authentic „self made“ wine, made as wines were made centuries ago.

Kakobilo, ovo se teško pilo 🙂 Surovi ekstrakt suhog Loureiro grožđa. Bolno acidično na niti 11% alc. Kiselina koja čupa zube. Plus stanovita tvrdoća. Svaka čast Loureiru, ali nije to Riesling.

Nije to toliko plemenito vino, aromatski se ipak čini uskraćeno, premda jebeno uvjerljivo. Ne čudi da Sarah Ahmed (The Wine Detective) uspostavlja komparaciju s Pouilly Fume i Sancerre. Nepopustljive i nakon nekoliko dana u frižideru, aromatske asocijacije na silex nisu neprimjerene.

Međutim mi je smislenija usporedba po strukturi, po nastupu, po surovosti, po tenziji, ne i po mineralnosti. Čak više doživljavam fermentativne arome i zapravo se čini kao da je privid tla (mineralnost) ovdje potenciran tom surovom ekstrakcijom izrazito zelenog materijala.

Nađite kamenice, srkat ćemo uz ovo. Ali da je ovakav Vinho Verde pio Luís de Camões teško mogu progutati. Kao i Solo ako ga pijem solo 😛

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s