Kosovec, Chkrlet, 2016.

Cijena: 50kn + PDV u podrumu

Chkrlet nije nova hibridna sorta razvijena u Černobilu. Chkrlet je spoj Škrleta (75%) i Chardonnaya (25%) iz vinograda Ivana Kosovca u Moslavini.

Nije ovdje intencija otkrivati toplu vodu nečim novim i premijernim. Kosovec je već redefinirao što je Škrlet svojom Selekcijom i regularnom etiketom iz berbe 2011. te kasnije s dosta različitim, ali izvrsnim Škrletom iz 2012., koji je skoro u cijelosti završio u izvozu.

Slijedile su nesretne godine, kada je u nemogućoj 2014.-oj unatoč minimalnoj vinogradarskoj zaštiti imao zdravo grožđe sve do posljednjeg potopa godine u kojoj je i „Miljacka nosila mostove“ te stopostotne štete od tuče 2015.

Kao da uzgoj bez pesticida nije dovoljno riskantan, viša sila presudila je i u 2016.-oj godini kada je zbog proljetnog mraza i ponovo tuče, propalo 80% uroda.

Ono bijelog grožđa što je ostalo čini Chkrlet. Kao da je priroda sama odabrala ono najbolje od najboljeg, već prvim mirisom podsjetilo je na 2011 Selekciju u trenutku mladosti. U svojoj tipologiji, jedno od najznačajnijih bijelih vina koja su se pojavila na tržištu u posljednjih petnaestak godina. Jasno se sjećam večere na kojoj se otvorilo uz jedan tokajski suhi Furmint, zatim stopostotni Roussanne Clos Bellane iz 2008. i veliki Montenidoli 2001 Il Templare.

2016 Chkrlet skroz je suho, čisto, prozračno i pitko, a aromatično vino s dodirom poželjne rustikalnosti.

Kompot od jabuke na nosu, nježna začinjenost maceratom ili još više držanjem na finom talogu, ali bez drva. Uz finoću žutog tanina, reske i električne kiseline raspoređene su idealno. Evidentan kvalitet ekstrakta na poziciji 12,5% alc. omogućuje tu tenziju tijekom gutljaja i žeđ za novim…

Kaže wordpress da mi je ovo 1200. dojam. Drago mi je da ga obilježavam upravo s ovim vinom. Zato jer je napunjeno u manje boca nego sam objavio dojmova i zato jer je značajno. Značajno jer pokazuje da 2011. nije bila slučajnost.

A prema svemu sudeći, 2017. će to napokon i dokazati 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s