Luis Pato, Vinha Barrosa, 2013.

Cijena: 32,05 Eur

Regija Bairrada. Baga. Nimalo bagatelna u rukama Luis Patoa, ova portugalska sorta ima dugu tradiciju, ali i nezgodnu reputaciju. Zbog svoje tanične nepristupačnosti, jer je u svojoj mladosti zatvorena i tvrda, a nije da puno omekša ni s vremenom, Baga se zna uspoređivati s Nebbiolom!? A onda opet i Nebbiolo nije svugdje isti pa je nekima Baga bila sličnija Chiavennascu 😀 što je opet naziv za Nebbiolo u Valtelini, međutim „sjevernjački Nebbiolo“ naizgled daje bitno drugačije finese, eleganciju nalik Pinot Noiru 🙂 Zbrka.

Što je onda prava Baga? Stari patak nije izmislio Bagu, ali je njegovo ime (Pato doslovno znači patka na portugalskom) danas prva asocijacija kad se spomene ta sorta. Stvarno, kako bi fantastično pečena patka išla uz ovo vino. Luis Pato je često znao uspjeh svojeg rada s Bagom objašnjavati floskulama koje često čujemo. Tradicija starog svijeta izmješana s novosvjetskom vinifikacijom, štogod to ovdje značilo. Obzirom da istu priču ima toliko vinarija s vrlo različitim rezultatima, ta receptura gubi smisao.

Da bi pokušao otkriti što je to Baga, naručio sam napokon s portugalwineyards.com tri različite Bage Luis Patoa, međutim tek s Vinha Barrosa sam odlučio zabilježiti dojam. Vinha Barrosa je Baga (nisam siguran što znači Monopolio oznaka u konkretnom kontekstu) iz vinograda 88 godina starosti. Koliko sam shvatio vinograd je okružen borovom šumom i eukaliptusom.

Skoro je iritantno koliko se upravo te senzacije osjete u mirisu. Bronhi bomboni doslovno, kasnije eukaliptus i napokon borovina… u svakom slučaju eterično zračenje u mirisu koje podsjeća na neke Plavce (!), uglavnom one najzanimljivije.

Voće je prisutno, isprva živo i uzbudljivo, ali vinoznost vlada doživljajem. Energična svježina zarezuje se u nepce i traje u fokusiranom finišu. Te kiseline koje su u kontri tjelesnosti i taničnosti Bage ponovo tjeraju da se prisjetim (nekih) Plavaca. Međutim je tanin ovdje vrlo sitan, kožnat i brojan, s tim da ne smeta ni u jednom trenutku.

Naprotiv, osjeća se klasičan štih, burgundski, asketski vinski, a s tamnom aromatikom na crno i plavo bobičasto voće. Grip na nepcu nije taninski, već se temelji na kiselinama koje u ovoj razvojnoj fazi više skrivaju negoli potenciraju specifičnu mineralnost.

Baga, kakvu se nisam usudio zamišljati. Esencijalna, asketski ogoljena od svih distrakcija, uzbudljiva cjelina u formiranju.

Cjenovno nepristupačno, ali bi rado ponovo naručio i čuvao u podrumu dugo dugo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s