Bire, Plavac, 2013.

Cijena: NA (cca 100 kn u podrumu)

Često sam to čuo, da plavac miriši na srdele… Ono na što meni miriši dobar Plavac Mali je tamno voće, rogač i suhe smokve. Poput ovog realno nedostupnog vina podruma Bire.

Martini se čini da je voće bilo crvenije tijekom posjeta vinariji na Korčuli. Čini se tako i meni, ali sad mi se čini i da stvarno miriši – na srdelice 🙂 Ne daje neke eterične senzacije koliko dobar plavac to može, ali je svejedno odličan korčulanski plavac.

Korčulanski Plavac je poseban. Dok će većina publike zamjerati prividno tanje tijelo, dobar Plavac s „crnog otoka bijelih vina“ posjeduje jedinstvenu vitalnost. Elegantniji nastup uz svu aromatsku raskoš, umjesto težine, umjesto prezrelosti ili prevelike koncentracije…

Ovo je vinska radost (13,5%) reskoće kiselina uz drugačiju strukturu tanina, koji su vrlo sitni, više voćni nego kožnati i manje brojni.

Unatoč biranim riječima, nema ničeg mističnog niti magičnog u Biretovom Plavcu. Ima okus kakav bi Plavac trebao imati. Šteta što je to danas sve teže pronaći na ovoj razini.

7 misli o “Bire, Plavac, 2013.

 1. Niko Vukušić 20/10/2017 / 09:10

  Baš nedavno sam probao ovaj plavac sa južnih terasa i čini mi se da se odlikuje time što ne umara ,a mnogi plavci postanu zamorni nakon treće-četvrte čaše, bar meni 🙂 ima određenu eleganciju, tanini nisu grubi i taj kao što kažete korčulanski identitet; podsjeća na neke plavce iz Čare i Smokvice, jedino što me buni je cijena jer ja sam za 100 kn kupio navedeno vino…pozz

  • vinopija 20/10/2017 / 09:18

   Ne samo što ne umara već se formira u čaši postajući sve užitniji. Ovu bocu sam dobio, ali dragi Niko, ako si siguran u cijenu, izmijenit ću. Koliko sam čuo od distributera to je cca tu negdje s tim da tog plavca ionako ima jako malo. Moj point ovdje je da žalim što takvih plavaca ima tako malo. Dodatno, ruši predrasude o korčulanskom plavcu.

 2. Niko Vukušić 20/10/2017 / 13:16

  Istina…nego glede cijene, premda i nije važno obzirom da je teško dobavljivo, a količine jako limitirane, boca je u vinariji Bire plaćena 100 kn. Lp

  • vinopija 20/10/2017 / 13:31

   Zahvaljujem, ispravljeno. Mislim da ovog godišta pogotovo više nema, ali nek smo taj dio riješili. Kakvo je tvoje mišljenje o Pagadebitu (Kunjas)?

 3. Niko Vukušić 20/10/2017 / 14:06

  Nažalost, nisam ga još probao, ali je svakako na listi. Od drugih plavaca mogu spomenuti Grošić i Petrušac iz Smokvice, a iz Čare PZ Nerica. Od svih navedenih najupečatljiviji mi je bio Petrušac, mislim da bi ga prepoznao naslijepo 🙂 Eto, nadam se da ću jednom probati pa prokomentirati..

 4. Gurwoman 16/04/2019 / 08:58

  Čuvala godinama. Otvaram danas!

  • vinopija 16/04/2019 / 09:14

   Zvuči kao ozbiljan kandidat na natječaju za najbolji slogan vinarije 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s