Nusserhof, Blaterle

Cijena: 110 kn + PDV mpc

Ono što se isprva čini neka traminasta sorta ubrzo ustupa prostor dubljim senzacijama… sve što se pojavljuje isprva, naknadno se transformira. U ovom slučaju u nešto ljepše, dublje i postojanije.

Arome su delikatne, koncentracija i opuštenost neophodne da se nađeš na istoj frekvenciji s ovom delikatesom, pravim raritetom jer Blatterle je „zabranjena sorta“, dobila ime po svojem malenom lišću i službeno ne postoji kao monosortno vino. Zato nema ni oznake godišta niti imena. „Sorta“ živi zahvaljujući svojem tumaču, „Čovjeku“ (Heinrich Mayr, uz nezanemarivu inspiraciju supruge Elde Mayr) u „Mjestu“, oazi u centru Bolzana, u najviše jednom hektaru vinograda ove zaboravljene sorte južnog Tirola.

Ta delikatnost i transformacija su vjerojatni razlog zašto i Heinrich Mayr na svojoj etiketi preporučuje konzumirati ovo „lagano bijelo vino“ iz čaše za crveno vino.

Jer se s vremenom u čaši, otvaraju nevjerojatne senzacije… ne sjećam se ni jednog vina koje mi je mirisalo na curry !?! Prvotni kompot od dunje postaje korjenasto povrće, peršin i celer.

Zaslugom Hidden Wines i Bastiona, ovo se može kušati na čaše u Masarykovoj ulici u Zagrebu. Ovako široko, a čvrsto, nenametljivo, a upečatljivo… odgovara uz sve što padne pod zub od azijskih začina ili tjestenine u umaku od gljiva do podgrijane sarme. Funkcionira.

Delikatno, ali ostat će u ustima dugo nakon zalogaja. Primjer kako je 12% alkohola sasvim dovoljno. Privid „slatkoće“ koja postaje predivna mineralna slanost, suha do kosti u čudesno raspoređenoj svježini…

Želimo komentirati potencijal odležavanja? Ovo vino je još jasnog okusa na grožđe iz kojeg je nastalo. Ostvareni balans je dubok s prostorom za razvoj i zapravo, ovo će vino vremenom bivati sve bolje i vrijednije.

Koja aromatska senzacija nastupa sljedeća? Ne znam. Bio sam slab. Nisam odolio dovršiti butelju. Želim svima takvo iskustvo u dolazećoj 2018. godini.

Živjeli!!!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s