Prve rože

Ako bi vina Roxanich (RoŽanić) trebala biti poznata po nečemu, onda je to sposobnost da su vremenom bolja nego u trenutku punjenja. To je ključna odlika velikih vina. Takva vina obično provedu puno vremena u podrumu da bi dodatnim dozrijevanjem u boci postala uravnotežena na način koji samo vrijeme može omogućiti.

Nema tu konvencionalnog vinarenja ni kod bijelih sorata. Roxanich njeguje produljenu maceraciju i ekstremno vjeruje u svoje grožđe 🙂 Rizici su veliki kod takvog pristupa, oscilacije su očekivane i kontroverze neizbježne. Ali rezultati mogu biti tako dobri…

Ipak, u jednom trenutku su se pojavila Roxanich vina označena kao „Prve rože“. Malvazijica, Rožica i Porco Rosso, svako na svoj način uzbudljivo. Prve ruže bile su drugačije, na dobar način. To i dalje nije značilo da je Roxanich počeo praviti „svježe malvazije“, ali svakako nisu bila „vintage“ vina.

Zato očekivanja od novih Prvih roža nisu bila mala…

Roxanich, Draga, 2015.

Cijena: 119,98 kn

Vino slamnatožute boje zelenkasta odsjaja iz boce s Roxanich etiketom djeluje neobično 🙂 „Draga“ je Pinot Bijeli, 12% alc.

Djeluje stisnuto do takve suhoće da gurmanska kiselina bridi nepcem dugo nakon gutljaja, unatoč kremoznoj teksturi. Nije preekstraktno, razlijeva se sočno i glatko.

U mirisu citrusno, korica limete. I medicinalno, uz naznaku sporosti koja krasi mnoga deklarirano prirodna vina. Domaća jabuka i vinogradarska breskva, aromatski skoro suzdržano, a čvrsto strukturom. Neumoljivo vinozno i zahvalno uz brojna jela na stolu.

Roxanich, Mirna, 2015.

Cijena: 119,98 kn

Suha kamilica i korica limete čine zeleno-žuti kaleidoskop koji se vremenom fokusira na sušenom i egzotičnom voću (kumkvat 🙂

Skladno, divno uglazbljeno… ekstraktnost izražajna, naglašena suhoćom, ali perzistencija nije toliko trajna.

Sočan zagriz u skoro zrnatu strukturu vinogradarske jabuke i treba trajati do sljedećeg gutljaja. „Mirna“ je Sauvignon Blanc, 13% alc.

Roxanich, SoRelle, 2013.

Cijena: 119,98 kn

SoRelle je Chardonnay.

Jabučni cider na nosu i perzistencija zrele kruške na nepcu, smeđe i zrnate, ali još vrlo osvježavajuće.

Slatkogorkasti tanin, egzotičan, a lako probavljiv začin iz podruma Roxanich. No, za razliku od narezane voćke koja sve više smeđi što je dulje na zraku, ovo je vino. Koje u čaši postaje sve čvršće i sve svježije.

Roxanich paradoks 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s