Selvapiana, Chianti Rufina, 2015.

Cijena: 120,00 kn na enozoik.com

Chianti u savršenom balansu 13,5% alc. Isprva je list rajčice izmiješan sa začinima ili senzacijama stare drvene bačve. Onda taj grafit koji se isprepliće s višnjom, miris zemlje kad presađuješ sobno bilje u veću teglicu 🙂 A boja jarka rubin crvena jasne transparencije.

Jer ovo je vino. Sklad s prvim i posljednjim gutljajem. Tanin čvrst i zemljan, sitan i papren, zato nenametljiv i predivan. Voće Mediterana.

Jer ovo je Chianti hladnih kiselina s herbalnim afterom, zelena Toscana. Sitno crveno voće, još nezrele maline i jagode zavode svakim gutljajem dok magija terroirea daje energiju, ali djeluje smirujuće. Postoji transformacija, ali i fokus u kojem je svega pomalo, ničeg previše.

Jer ovo je vino za hranu. Uz bilo koje jelo za koje bi školski naručio Chianti. Ovako uvjerljiv i slojevit. Uz puno prostora za daljnji razvoj u boci…

6 misli o “Selvapiana, Chianti Rufina, 2015.

 1. ifke 29/05/2018 / 10:17

  Divno vino! Ova 2015. meni čak zericu i bolja od 2013.. Ravnoteža i mirnoća u vinu su takve da bi bacile čovjeka u ushit kad nebi bili ravnoteža i mirnoća… 🙂 Kakav čaroban učinak ima ovo vino na ljude vidim po tome da si, ispivši ga, napisao komentar totalno po mom guštu. Što navodi na to da smo ti i ja, None, u suštini isti…..samo često pijemo različita vina. Ja dobra, a ti loša. Kat pogledam sadržaj dos tvoih postova, fakat ne nalazim drugog objašnjenja… 🙂 🙂

  • vinopija 29/05/2018 / 10:27

   “Ravnoteža i mirnoća u vinu su takve da bi bacile čovjeka u ushit kad nebi bili ravnoteža i mirnoća” 😀 Napokon me netko razumije 🙂 🙂 🙂 Još kad bi sebi priznao da je isto vino koje otvorimo prema meni sklonije nego prema tebi, oslobodio bi se te potrebe za racionalizacijom. Jer to je neobjašnjivo, ali je tako 😛

   • ifke 29/05/2018 / 16:28

    Hahaha…..nedaj bože veće sklonosti od trenutne…već bih svisnuo da sam ko ti – vinska(krvna) grupa AB…oni mogu primat SVE! 🙂 No, vratimo se Selvapiani…tip za ovo mi je dao jean lik kaj se ponešto kuži u vina, a više u borilačke vještine…izvjesni Tvr Lee (fala caru!) Do sada kaj sam probo iz Toscane, najbolji omjer cijene i kvalitete. U Ipercoopu za 9.80 eura, naravno, a ne bjesomučnih 120 kuna.

    • vinopija 29/05/2018 / 16:47

     Ne samo da ti još nisam oprostio što me se nisi sjetio ni s jednom bocom te 2013 Selvapiane o kojoj si dobio dojavu, nego je u istom godištu kao neusporediv spomenut i stanoviti Chianti Colli Senesi Montenidoli (dakle ne Garrulo već baš Colli Senesi) koji si također koliko pamtim bio u prilici nabaviti in the face of the place :-)))) pa qrc. Kaznila te uznapredovala alergijska reakcija, premda ti i ja znamo da je to zapravo od svih pesticida koje koristiš da bi uzgojio onakve radioaktivne paradajze.

     • ifke 08/06/2018 / 14:28

      Ma daj kajtije…pa z njenim Collim Senezima ja brudet kuham…kad mi ponestane Templarea… 🙂

      • vinopija 08/06/2018 / 14:50

       Da nije brujet od žaba? Halucinogenih 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s