Bedalov, Maraština, 2015.

Cijena: 40 kn

Ovo vino nije bilo na radionici Maraština / Rukatac – skriveni adut Dalmacije koja se održala u sklopu Festivala Vino Dalmacije 2018. u Splitskom kampusu ovog proljeća.

Na toj radionici diskutiralo se o potencijalu sorte i u tom smislu se na kraju rastočila jedna od zadnjih preostalih boca jedne Maraštine iz 2013. ili 2011., ne sjećam se, jer uglavnom ništa spektakularno nije demonstriralo. Ta boca nije bila uvjerljiv primjer kako se Maraština može razvijati jer se vino podosta raspalo i u suštini, nije bilo bolje nego u trenutku punjenja.

Sladićeva je (Ante) zato blistala, iz 2016., premda je jedino iznenađenje koje je kvalitetom materijala i karakterom odudaralo od moderne stilistike bio meni nepoznati Džapo !?

Možda ne na radionici, ali u dvorani se moglo probati i još nenapunjen Rukatac Miloša. Također i ova Maraština vinara koji je također poznatiji po svojim crnim vinima…

Taj „jod“ na nosu sugerira neku drugu školu, pristup u kojem se vino neće raspasti niti oksidirati nekoliko godina nakon punjenja. Primjerice, 2013. Maraština Bedalova danas impresionira van kategorija „svježih“ i „odležanih“ vina. Jer je oboje istovremeno.

Traditional organic production piše na etiketi. I to se osjeti. Na poželjan način. Način na koji miriše suho bilje krša, kadulja i smilje. Uvjerljivo.

Uljasto, a nimalo zamorno. Dok su puna usta soka od ljekovitog bilja, trajnost i tjelesnost prirodno su balansirani poetskom svježinom. Nevjerojatna pitkost i slanost koja ostaje na nepcu nisu tu da impresioniraju na prvu pa da se naknadno deformiraju.

Tu su da traju. Sa svega 12,7% alc. i za svega 40 kn.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s