Vina Škoro, Graševina, 2017.

Cijena: 71,98 kn

Baš lijepa Graševina. Široka ko Slavonija. Mekane teksture, bez vidljive alkoholnosti. Tek malo uljasto, ali sa svježinom ugodno raspoređenih kiselina. Svježina nije prodorna, već nastupa kao skladna sočna cjelina.

Možda je to zbog spontane fermentacije ili Josipa (Andrijanić, enologinja) ima još trikova u rukavu 😛 ,ali osjeti se taj optimalan materijal s Mitrovca i Vetova. Uglavnom iz kupljenih starijih vinograda. Kakva će biti praksa kad se dovrši podrum u Zelini nemam pojma, ali suradnja u kojoj se Josipa posvetila ovoj vinariji obećava.

Ima tu neku notu herbalnog/začinskog u afteru što je imala i ranije (link na dojam) što uz optimalnu zrelost voća djeluje kao cjelina. Nježan gutljaj s dosta „štofa“ na nepcu. (13% alc) U tom tragu se čini da nije suho, međutim taj privid slatkoće je zapravo zrelost i sklad.

Cijena se ne čini niska, ali nije niti pretenciozna, obzirom da bazne Malvazije koštaju toliko, a pojedine „vrhunske graševine“ tu negdje ma koliko bile bezvezakaste 😀

Josipina težnja da ostvari vino kroz svoj inherentni potencijal uz izbjegavanje maltretiranja vina u podrumu ostvaruje onakvu Graševinu kakvu Slavonija zaslužuje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s