Montenidoli, Tradizionale, Vernaccia di San Gimignano, 2016.

Cijena: cca 20 Eur

Reduktivan prvi trenutak nakon kojeg nastupa čudo 😀 Magija pravog materijala u snažnoj progresiji… dok padam niz zečju rupu otkrivam zemlju čudesa, čudo života u kojem se osjeti svaka bobica Vernaccie, sva slasna slanost koju je skupila, prava mineralnost, ne samo ekstrakcija, ne prikrivena zrelost, ne puki nedostatak voćnosti, ne niti beskrajno maceriranje da bi se ostvario neki nategnuti smisao… istinska senzacija kompletnog voća koje govori iz tla.

Suvišno je naglašavati prirodne kvasce i slične pokušaje razgraničenja autentičnog i stvarnog od artificijelnog. Kakvi bi drugi mogli biti? I zašto? Sav taj fini ekstrakt koji se lijepi za nepce i nestaje ostavljajući žeđ, doziranu tenziju dubinske ravnoteže, ostvarene radom u vinogradu, svjedoči o smislenoj povezanosti mjesta, čovjeka i loze.

Nastavno na prethodni dojam, ne mogu ovo vino staviti u nijednu numeričku skalu. Stvarno ne trebam vino koje uopće može biti više autentično, više „stvarno“ i idealno nesavršeno. Umjesto najviše, ovakvo vina ima sve ocjene. Nekoliko puta. Jer ono što utjelovljuje prethodi enologiji, prethodi diktatima tržišta. Trenutno stavljam ovo iskustvo ispred Il Templarea. Il Templare je veće vino, ali Tradizionale je iskonski gušt.

Predstavlja sve ono što danas nedostaje u svijetu vina. A da je jednostavno ono što jest. Dodana vrijednost u kojoj 1+1+1 daju više od 3

Jedna misao o “Montenidoli, Tradizionale, Vernaccia di San Gimignano, 2016.

  1. clemens 14/12/2018 / 12:06

    čuj reduktivno, a tradizionale? ok, šalim se, diskusije radi. reduktivnost na nosu ne povlači i reduktivno vinarstvo. iako, elisabetta voli onu maksimu o kisiku kao neprijatelju… hm… 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s