Crobernet Franc

Pretpostavljam da nije lako plasirati Cabernet Franc na hrvatskom tržištu. Uvijek je to sličan začarani krug u kojem je malotko spreman „riskirati“ s nečim „nepoznatim“…

Na tržištu je u ovom trenutku dostupno svega 8 monosortnih hrvatskih vina ove prevažne sorte. 5. veljače u Vinskoj čitaonici isprobali smo svih osam, na slijepo, da bi naknadno ustanovili osobne favorite. A tko je bio Crobernet Franc te večeri?

Ne bi nikoga iznenadilo da je to bio Franc Arman. Cabernet Franc 2015 mirisao je na način na koji mirišu listovi rajčice, stvarao je paprikaste i terrarosa zemljane asocijacije, na nepcu suho bez grama masnoće, uz razvijenu živahnu, divlju prirodu…

Još manje bi iznenađenje bio Legovina. 2011 Cabernet Franc još je mlad !?! Vrlo „francuski“ šarm i neusporediv „têk“ na nepcu uz nijansu volatilnosti, notu pozitivne oksidativnosti koja otkriva zrelost materijala nesalomljive kičme, slojevitost i kompleksnost, neovisno o školovanju…

a imali smo i mojeg pritajenog favorita, Degrassi. Cabernet Franc 2011. bio je vrlo zatvoren, reduktivan, dok nakon dosta vremena nije zablistao, čist, definiran; elegantna kamena senzacija, hladna zrelost, sočne kiseline i zrnati tanin, ali i malo više topline.

Cabernet Franc Trs 2015. iako iz Podunavlja, nije donio težinu na nepcu koliko zrelost i srčanost. Tip crnog vina kakvo može pratiti i kulen 🙂 „Mekoća“ teksture, očekivano na „zrelijoj“ strani…

predivan zeleni papar, uz slakoću vanilina hrastovih bačvi donio je Giulio Ferenac. Njegov Cabernet Franc iz 2015. donosi rustikalnost na stol, moćan materijal, kojem također treba vremena u boci i na zraku, da ostvari u cijelosti svoj uvjerljiv potencijal.

Još jedan Istrijan, Capo, barem što se Cabernet Franca 2011 tiče, ne traži finesu. Izražene novosvjetske stilistike, tu više nema elegancije. Koncentrirana snaga i opojna floralnost bez onog fokusa kakav može osvariti Cabernet Franc djeluje pomalo ušminkano u kontekstu.

Ali, prvi dojam može prevariti. Baš kao Sontacchi Cabernet Franc 2016. Tvrdo, robusno, granično prezrelo i toplo, postaje skladno vino zavidne definicije i potencijala odležavanja.

Iskreno, nisam očekivao da baš Iskrena vina Matković daju Cabernet Franc večeri, ali mi je drago 😀 Kičma i fenolna zrelost, balans i perzistencija, vinozna voćnost, kožnatost i mineralnost, iznenađenje večeri i potvrda „iskrenosti“ ove presimpatične vinarije iz Orahovice.

Nadam se da će za dobrobit vinopija i valorizaciju vinskih vrijednosti kulture stola, sve više vinara ostvariti monosortne Cabernet Francove. Znam da mnogi uzgajaju Cabernet Franc i da ih većina završi u kupaži, deklarirano ili ne. Sudbina je i mnogih Cabernet Francova u svijetu da popravljaju vina, ali šteta je ne izraziti ono što Cabernet Franc ostvaruje, puno prije nego što je Cabernet Sauvignon postao kralj crnih sorti.

Hrvatski primjeri također pokazuju koliko je unatoč razlikama u pristupu vinara, željenoj stilistici ili karakteru podneblja, Cabernet Franc prepoznatljiva plemenita sorta, neovisno o trendovima i pomodarstvu tržišta.

Dubina i sklad uvijek se cijene.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s