Matela, Vlaška, 2017.

Cijena: 89,98 kn

Vlaška nije vinogradarski položaj, Vlaška nije ni fantazijski naziv vina. Vlaška je sorta. I namjerno je pogrešno pišem velikim početnim slovom 🙂

Nema puno podataka o njoj. Vinarija Matela u kaštelanskom vinogorju uzgaja i ovu sortu iz koje pravi zapravo jedino monosortno vino iz Vlaške.

Mene je privukla sva mediteranska makija i miris mora u nosnicama, a isključiva vinoznost na nepcu. Nešto je tu autentično zbog čega ti je odmah jasno da si u Dalmaciji.

Djeluje kao nešto između Debita i Maraštine. Nenaglašena, ali dosta tvrda tupa kiselina u strukturi podsjeća na Debit, ali pravo vinsko tijelo nosi aromatičnost nalik dobroj Maraštini.

Izuzetno zahvalno, „radno vino“ kakvo funkcionira uz skoro sve na stolu, a osobito bijelu ribu. Takvo se vino čini jednostavno ostvariti, a opet, mnogi ne uspiju sačuvati izvornost, tu laganu kamenu toničnost koja ostaje nakon gutljaja.

Primjera radi, jedno vino koje bi inače po svojem tipu bilo preporučeno uz bijelu ribu bilo je kao da piješ Cedevitu, dok Vlaška postaje „slatka“, usklađena s onim čemu pripada. Zato jer Vlaška nije „vino recepta“, tehnicirano do iznemoglosti da bi moglo biti napravljeno iz bilo čega. Ovakvo je vino – hrana.

Nije to toliko kvalitetan ekstrakt, ali potencijal je tu. Međutim bi ja radije ostvario potencijal da bude više ovakvih cjenovno još pristupačnijih i korisnih „Vlaški“ nego dokazivati da i Vlaška može biti „veliko vino“.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s