Tomac, Sauvignon, 2016.

Cijena: 89,98 kn

Ne znam zašto volim Riesling zimi niti zašto volim Sauvignon Blanc u proljeće. Imao sam spremljenu ovu bocu da je otvorim i simbolično nazdravim početku pravog proljeća. Problem je u tome što sam je otvorio 15.04., a današnji dan je izrugivanje proljeću. Sad trebam novu bocu 🙂 Još više novo proljeće, molim.

S 2015.-om Tomčev Sauvignon je ostvario razinu u kojoj zapravo nema konkurenta u domaćim okvirima, premda ima Hrvatska vrlo uvjerljivih Sauvignona. Ali, drugačijih. Pokušao sam to objasniti ovdje (link)… Uglavnom, tko danas još čuva 2015., zavidim.

2016.-u sam malo pričekao… zbog čega se otvara drugačije, spremnije. Premda još uvijek vrlo mlađahno… čaj od koprive i specifična travnata emulzija izravno asocira na Sauvignon i bez karakterističnih „pirazinskih“ aroma nalik zelenoj paprici.

Fascinira stisak ekstrakta na nepcu, kao da je svaka sjemenka ocijeđena ili je jednostavno kvalitetan materijal koji ostvaruje taj „grip“… mogu zamisliti zamagljenu bobicu, idealno zrelu, ne pretamnu niti prezelenu.

Sklad koji ostvaruje finu aromatičnost vrlo konkretnog intenziteta, a pitkost tijela neopterećenu alkoholima (12,5%) ili bilo čime što bi narušilo eteričnu cjelinu. Širina i paučina.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s