Budimir @thewineandmore.com

Budimir @thewineandmore.com

O vinima ove vinarije već sam pisao. Ime Budimir meni se značajno izdvaja iz prosjeka vina Srbije. Nadam se da nikom na ovim stranicama ne treba objašnjavati da u Srbiji ima fascinantnih vina. Jedno od njih je baš Margus Margi Budimira, non vintage blend Rieslinga. Ovdje sam izdvojio osobne favorite crnih vina vinarije Budimir i isprobao ih usporedno.

Budimir, Prokupac boje lila, 2009.

Cijena: 180,55 kn na thewineandmore.com 

Prokupac je specifična sorta. Najuvjerljivija vina ove sorte ostvaruju stanovitu korjenastu, vegetabilnu notu. Takav je definitivno Prokupac boje lila.

Hladna kiselina, mineralnost. Trenutno je izražen papreni začinski aspekt. Ono što mi je odlično kod mnogih vinarija Srbije je oznaka datuma punjenja na etiketi. Ovo je punjeno 25.02.2014. da bi danas bilo u idealnoj kondiciji, potpuno vitalno, svježe i laganije u tijelu, prezahvalno uz jelo.

Svega 12,5% alc, ali zarezuje dugotrajan trag u nepce.

Budimir, Sub Rosa, 2009.

Cijena: 210,65 kn na thewineandmore.com 

Prvotno blend s Cabernetom, ali od 2007. mislim je 100% Prokupac. Ova 2009. punjena je 25.05.2015. 😀 Odmah se osjeti agresivnije školovanje u drvu, ali ubrzo to postaje ugodna zadimljenost, a nakon nekog vremena se potpuno integrira.

Oboji ekspresivniji voćni aspekt nego kod „boje lila“. Tamno i sušeno voće, šljive i kupine sugeriraju viši stupanj zrelosti materijala. (13% alc)

Odličan materijal odlične berbe. Pomalo ušminkan, ali još uvijek autentičan.

Budimir, …i kao da si anđeo, 2015.

Cijena: 97,76 kn na thewineandmore.com

„merlot with a kiss of prokupac“ – Stvarno nježno i glatko, uz poljubac svježine Prokupca. Međutim niti Merlot nije nimalo džemast, a svo tamno voće je tu, kao i ne-voćni karakter, mineralnost.

Odmjereno u svemu… srednje tijelo, umjereni alkoholi (13,5%), optimalna zrelost materijala… u ničem pretjerano, a po svemu posebno.

Natpis sa etikete reproducira dječji rukopis „Ovo je priča o mom tati i jednom petlu koji je probudio moje vino. Angelina“

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s