Cebalo, Plavac Mali, 2015.

Cijena: 99,98 kn

Da, ima više Cebala na Korčuli i to vinara, možda čak i s vinogradom u Lumbardskom polju, ali svi znamo na koga se misli – Branimir Cebalo potpisuje prvi Grk kojeg su mnogi probali… prvi za kojeg znam da je ponudio butelju Grka širem tržištu.

Kako je Grk sorta s funkcionalnim ženskim cvijetom, kao oprašivač se uz Grk sadio Plavac mali. Plavac s Korčule je posebna priča. Na crnom otoku bijelih vina, često je previđen. Jednako često je drugačiji od svih ostalih Plavaca Dalmacije. Na bolji način drugačiji… poput ovog vina, dodatno posebnog jer nastaje iz materijala dozrelog na pjeskovitom topsoilu Lumbardskog polja.

Kožnatost i paprenost na nosu, zrelost materijala, ali ne preekstraktno! Puna transparencija i boja Plavca idealne zrelosti… bordo crvena.

Hladne kiseline na nepcu potenciraju voćnu svježinu dugo nakon gutljaja, bez imalo masivnosti, težine, niti opterećenosti trpkoćom – tanin je sitan, uravnotežen.

U kontekstu, nazvao bi ovakav Plavac – asketskim, međutim toliko uvjerljivim… aromatskim punim, plemenitim. Ima tu i ljekovitih trava, kadulje i smilja, suhih šljiva i višanja, rogača…

Raritet. Plavac sačuvane svježine u punoj zrelosti. Aromatski prepoznatljiv i ugodan za piti. Balzamičnost i „umami“. Balans kakav inače teške mediteranske sorte teško ostvaruju 🙂 Čini se i kako pjeskovita tla čine razliku 😉

Meni jedno od najboljih vina festivala Vina od davnina koje je u Laubi u Zagrebu okupilo značajan broj manje eksponiranih vinarija. Premda je Cebalo već dugo prepoznat, prvi put sam probao njihov Plavac. Mislim da je značajno vino za razumijevanje Plavca malog.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s