Bedalov, Dobričić, 2017.

Cijena: N/A

Ovo je trebao biti dojam o Dobričiću, ali imam želju podijeliti doživljaj cijelog „Bedalovog koncepta“ tijekom ovogodišnjeg festivala Vina Dalmacije u Splitu. Kako Bedalov zbog ranije dogovorenih obveza nije izlagao, odlučili smo mi doći njemu. Kako je prije dva mjeseca bilo dosta ljepše vrijeme 😀 posjet kušaonici u vinogradu pokazalo se kao jedna od boljih odluka.

Pod „Bedalov koncept“ mislim na autentično iskustvo u kojem ambijent i kultura stola ostvaruju izvorni smisao. Ono čega ima i što se uhvati, to se i ponudi. Namirnica je inspiracija. Mudrost pripreme prenošena s koljena na koljeno. A vino? Nezaobilazno. To je cjelina koja ostvaruje dodanu vrijednost koja se ne da kopirati.

Na nekih 400 metara visine na Kozjaku, terasasti vinogradi s pogledom na Kaštelanski zaljev i dalje, pružaju drugačiju perspektivu o tome što je vinarenje i život ovog podneblja.

Kao što drugačiju perspektivu nudi i ovo vino, jedan od tri meni poznata vina koja se pune kao monosortni Dobričić. Podmuklo sam ga uvrstio kao svojevrsni intermezzo na vinsku radionicu o Babićima i Crljencima/Tribidrazima da bi ispao favorit publike 😀

Drago mi je, ali i pomalo žao što je tih 300 napunjenih butelja rasprodano. Jer prava se supstanca ukazuje treći i četvrti dan nakon otvaranja, što obično sluti na dugačak potencijal čuvanja.

Premda premlado, odnosno prerano ovoreno, svejedno je vino izvrsna sklada koje pokazuje jedinstvene odlike. Tanin sličan Plavcu, sitan i taloži se u usnoj šupljini. Ustraje i nakon što svježe voćne kiseline isprate gutljaj pun tijela. Kako je Dobričić sorta niskih kiselina čini se kao da ima i malo aromatičnog Crljenka u kombinaciji, ali uglavnom suhe šljive i crveno voće na površini uz razvoj u smjeru balzamičnosti i integracije.

Predivna zrelost materijala i energija, pravi nutrijent u svakoj kapi. Plemenitoj i krepkoj 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s