Kopjar – bijeli line up

Premda uzgaja i Crni Pinot pa i Cabernet Sauvignon, ova vinarija postala je prepoznata među vinoljupcima ponajprije zbog uspješnih Sauvignona i Rieslinga, ali i Graševine. Dijelom u Varaždinskoj, dijelom u Zagorskoj… granice općenito, pa tako i županijske, ne znače puno za lozu… koja se nastoji uzgajati organski kako bi u grožđu othranila više od kemijskih parametara. U takvom se pristupu obilježja berbe osjete intenzivnije i stvarnije.

 

Kopjar, Sauvignon Blanc, 2018.

Cijena: cca 70 kn

Slamnata boja zelenkastog odsjaja u čaši tako i miriše. Pokošena trava jedan je od aromatskih deskriptora Sauvignon Blanca, kao što je to i kopriva i dr. Ovdje je međutim miris delikatan, senzacije nisu sumnjivo napadne već „vinske“ tako da je način na koji vino miriše jednako važan kao i konkretna senzacija. Ne kopriva, ali čaj od koprive…

U okusu je zato izražajnija zelena jabuka i ogrozd. Gutljaj zaista steže nepce, suhoća s 12% alc i sauvignonskim kiselinama.

Vrlo pravilno vino, čist primjer ipak prilično „prodornog“, ekstraktnog SB nakon kojeg „pišaš šparoge“ 😀

 

Kopjar, Rajnski Rizling, 2017.

Cijena: cca 80 kn

Travnatost u mirisu, ali i citrusi, limeta… na nepcu ipak neočekivano drugačije. Sočna zrela jabuka.

Cjelina nastupa odmah i razlijeva se nepcem. Delikatan balans svježine i ostatka sladora funkcionira. Ne djeluje namješteno, već spontano na nekoj suhoj-polusuhoj poziciji s 13% alc.

Ipak, abruptan finiš. Ponor iz kojeg naizgled ništa ne dopire. Zato možda nije na razini 2013 ili 2015, ali još uvijek bolje od mnogih.

 

Kopjar, Graševina, 2018.

Cijena: cca 60 kn

Premda sam najavio 2017., tek s ovom berbom Kopjar ostvaruje onu Graševinu 2016.

…onu „drugačiju“ Graševinu sa nježno slanim afterom.

Opušteno na nosu, premda još uvijek mlado pa zato pomalo intenzivnije… ali balans, puna zrelost i izrazita pitkost, ugodna cjelina.

Predivna Graševina.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s