Križ

Progresija i evolucija. Obično se ovi pojmovi vežu uz nešto napredno, moderno, tehnološki superiorno. Izgleda da su primjereni i u slučaju kad tradicijsko vinarenje nije floskula već stvarnost koja se ostvaruje upravo u čaši. Križ je jedan od meni najujvjerljivijih Plavaca. Možda trenutno i najdraži jer 2016. vibrira životom. Jedno od onih rijetkih vina koje podsjeća na vrijeme kad su televizori bili crno-bijeli, a život bio u boji… Treba li uopće naglašavati organski uzgoj. Ne znam. Znam da je Križ naziv brda na kojem se nalazi vinograd. Nakon prvog iskustva pred koju godinu, čekao sam da se potvrdi i sada sam siguran. Želim još.

Križ, Plavac mali, 2016.

Cijena: 165 kn na thewineandmore.com 

Miriši poznato, domaće, samo bez neugodnih senzacija, papreni miris, koža i začini… i divna, plemenita volatilnost koja potencira vinoznost, koja nije prezrela, već je izuzetno pitka, unatoč iskazanih 15% alc.

Obzirom da sam istu berbu probao u siječnju, u svibnju i sada… the cat is alive. Evolucija je vrlo živa.

Svježina i tanin u prirodnom balansu. Samo tamnija nota, prema rogaču i kadulji uspostavlja nepogrešivu definiciju Plavca. Struktura tanina čvrsta… traju, ali ne smetaju 🙂 Daju herbalni after čemu se nadam kod dobrog Plavca.

Dan nakon, postaje mekše, opuštenije, naizgled manje „divlje“, ali i dalje puno energije kakvu samo pravo vino iz pravog materijala ostvaruje.

Srčanost pune zrelosti tek se u čaši formira kako treba, tek kad ostane talog, iz zemljane slanoće uzdiže se voće 😉 Progresija fascinira.

Križ, Rozi, 2018.

Cijena: NA

Čini se da je Plavac predragocjen materijal da bi u dovoljno značajnoj mjeri završio u roseu. Realno opol, vrlo tradicionalan. Pri čemu uzima ono dobro iz tradicije, ali i ono manje dobro.

Manje dobro je dosta tanka priča, ali ipak ne kao da je netko oprao bačvu pa napravio od toga vino.

Dobro je oksidativan karakter i konzekventno svježina koja nije banalna… grube kiseline i taninski stisak. Ugodan, neobavezan srk. Ni blizu značaja Plavca, pa niti Grka. Usto, diskretna gorčina, poput crvenog grejpa, ostavlja upitnik… ovakva zrelost materijala zamišljena je za drugačiju „stilistiku“ ?

Ali aromatski sklop crvene naranče, crvenog grejpa i nara zove sljedeći gutljaj. Ipak je energija jaka. Izvornost upečatljiva. Za dobar têk, gušt.

 

2 misli o “Križ

  1. GRAPE NOMAD 10/07/2019 / 05:37

    Odličan članak druže! Zanima me da li si probao Rozi Križ 2017 i kako bi ga poredio sa Stagnumom?

    • vinopija 10/07/2019 / 12:50

      LP 😉 Moram provjeriti, ali mislim da sam 2016 probao, a nisam 2017. Stagnum Rose je ipak nešto drugo, poput jakog čaja, eterično, značajno herbalnije… uskoro planiram napraviti jedan osvrt oko recentnih radova Miloševog podruma.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s