Vranac World Day – drugi dio

Premda je Vranac zastupljen sa skoro 40% udjela, prisutne su i druge sorte u makedonskim vinogradima. Osobito u slučaju Kamnika 🙂

Barem su tri razloga zašto volim Kamnik…

Chateau Kamnik također pripada najvećoj i najznačajnijoj makedonskoj vinskoj regiji – Vardarskoj, ali je u Skopskom području. Vinogradi s pogledom na Skopje ipak su nešto posebno.

Zatim, u tim vinogradima uzgajaju se neortodoksne sorte: Montepulciano, Sangiovese, Greco di tufo… to budi ampelografa u svakom vinskom geeku 🙂

Treći razlog su mikrokoličine, što znači posvećenost kvaliteti i karakteru.

Najprestižnija priznanja Chateau Kamnik osvajao je za svoja crna vina, ali iz osobne perspektive s par godina distance, najveći napredak doživljavam u bijelim vinima.

 

Čak i osnovna Temjanika danas je ozbiljno, a i dalje pitko bijelo vino. Winemakers selection 2018 nevjerojatno je uspio spoj sorti Greco di tufo i Viognier. Fenolna zrelost prekrasno ostvarena u skladnoj cjelini.

Fume Blanc? Predivan Sauvignon pun arome, a bez težine. Chardonnay (barrel fermented) skladan, s jasnom naznakoom integracije drva u još mladoj jabučno-maslačnoj priči… izvrstan.

Nešto južnije od Skopja, u neposrednoj blizini najpoznatijeg arheološkog nalazišta nalazi se vinarija Stobi.

Rkaciteli se ovdje dobro osjeća 🙂 Osjećaj kao da se vino napravilo samo od sebe, tek usmjeren zahvalan materijal koji ostvaruje prirodan sklad.

Vranec Veritas uvijek je bio harmoničan, ali sad je osobito ugodan i pitak, umjeren u svemu. Također, Petit Verdo meni možda i najdraže Stobi vino, još uvijek je tako skladno, moćno, a u ničemu pretjerano. Ono što je iznenadilo je Pinot Noir! Neočekivano uspješan PN. „Neočekivano“ jer u makedonskom podneblju nije za očekivati potrebnu finesu i eleganciju, ali eto ugodnog iznenađenja.

 

Filozofija Bovin vinarije fokusirana je na Vranac. Od baznih pitkih vina preko ključne uloge u kupažama do koncentriranih primjera što može Vranac kad se dogodi dehidracija dok je grožđe još zdravo na trsu, Bovin potpisuje nekoliko etiketa s Vrancem u prvom planu.

Vjerojatno najveći majstori u balansiranju minimalnog ostatka sladora i kiselina svoj su spomenik ostvarili u vinu A`Gupka.

Najbolju vrijednost za novac provjereno ostvaruje bazni Vranec, osobito iz 2016., ali ipak su me uspjeli ugodno iznenaditi – voćnim, užitnim Cabernet Francom.

 

TO BE CONTINUED…

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s