Šipun, Sansigot, 2016.

Cijena: 85+ kn

Od rezerviranog kartona, sretan sam da sam uspio dobiti jednu bocu 🙂 Sretan sam jer to znači da je publika prepoznala genijalnost Sansigota, koliko je to za stolom korisno vino, koliko gasi žeđ i budi glad…

jer postoje vina koja griju, ali postoje i vina koja „hlade“, neovisno o temperaturi posluživanja. Nekad se ovo smatralo vinom srednje punog tijela, a danas se vjerojatno deklarira kao tanjeg. Nije se vino toliko promijenilo koliko ljudi. Unatoč modernoj vinifikaciji, zaslugom Ivice Dobrinčića sačuvana je ova sorta kao što je u ovom vinu sačuvan karakter „vina od davnina“. Težačko, nikako gospodsko, ali itekako plemenito.

Ovo je vino koje osvježava i okrepljuje, sa sasvim dovoljno tijela i aromatičnosti, uz “hladno srce” i nevisok alkohol (12%). Sušene brusnice, sušene rajčice, višnje, s malo papra koji se na nepcu pretvara u zemljanost, a koja ustraje dugo nakon gutljaja, nalik metalnom okusu krvi. Taj okus indikator je mineralnosti u crnom vinu, koje je u ovom slučaju zapravo crveno, odnosno u zrelom tonu poput boje trule višnje, ali poprilično prozirno. Kako i treba biti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s