Gašpar, Plavka, 2017.

Cijena: 75 kn u podrumu

„Nikad ne bi pogodio 14,5%“ kaže Tomislav nakon što sam rastočio vino…

Nikad ne bi pomislio ni na Plavku. Nešto što bi trebao biti standard vinske kulture iznenađuje i najiskusnije vinopije. Ne radi se o nekoj ezoteriji koja rađa samo u unikatnim uvjetima. Plavina ili Plavka je nakon Plavca najzastupljenija crna sorta Dalmacije. A opet, nepoznanica.

Nakon izvrsnog godišta 2016., iz istih starih vrgoračkih vinograda rodila je i ova berba. Slatka zrelost još s kožicom grožđa u afteru zaokružena je u vinoznu cjelinu.

U tom novom skladu Plavina lakoćom ostvaruje ono što je pravom Plavcu teško. Svježina koja hladi. Tanin koji gladi 🙂 Uravnoteženost, uz sav autentičan karkakter, svu aromatičnost Dalmatinskog crnog vina…

Plavina je jedna od sorti nepriznatog, a zapravo nepoznatog potencijala unatoč tradiciji, koja savršeno funkcionira u brojnim kombinacijama s jelima i koja k tome ima i sposobnost prenijeti odlike podneblja u kojem nastaje.

Ovo je jedno od sedam vina koja će se moći probati na Vinart Grand Tasting radionici – Velika „mala“ vina, 04.03.2020. s početkom u 18:30 u Kongresnom centru Forum (Green Gold). Ostalih šest crnih vina iz raznih krajeva Hrvatske neću otkriti prije radionice jer ćemo ih probati „na slijepo“. Vjerujem da će biti (ugodno) iznenađenih sudionika 🙂 i tome se jako veselim.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s