Jagunić, više od tri zvijezde

Vinarija Jagunić nije nikakvo novo ime Plešivice. Postoji tradicija, dovoljno uspješna, ali nikad u tolikoj mjeri da bi se izvan lokalnog okruženja svrstavala kao zapaženo ime Plešivice. To se upravo mijenja. Kao što je Kolarić pred dvije godine napravio značajan iskorak i nastavlja dalje s pomicanjem vlastitih granica, možda je još i više to izraženo kod vinarije Jagunić.

Ne mislim samo na Three Stars Brut pjenušac premda je tu bilo pravo zadovoljstvo pratiti napredak iz degoržmana u degoržman. Kako je iz površne mjehurićavosti fokus postao materijal, pri čemu je možda pikava tekstura zamijenila ustrajno perlanje, ali je zato sluzavo kiselkasta zelena jabuka koja ustraje od početka do kraja gutljaja ispunila nepce čistom aromom bez patine i umora.

Čak je i svojevrstan crowd pleaser, pjenušavi La Bulle Rose tek djelomično podilaženje tržištu jer je daleko od bljutavosti nekih manje skladnih Extra Sec etiketa. Točno toliko sladora koliko je potrebno da pokrije specifičnu prizemnu notu Portugisca, a da iskoristi potencijal svježine. Rashlađeno, svojom svježom voćnom raskoši svidjet će se okorjelom vinopiji kao i svakoj koja je uvjerena da „ne voli pjenušce“.

Ukratko, danas su tu i druge „zvijezde“ koje blistaju daleko izvan lokalnih okvira, prostornih, spoznajnih i kulturoloških. Novi Blanc de Blanc jedva čekam „uvaliti“ u neko kušanje šampanjaca na slijepo, a Crveni Traminac…

 

Jagunić, Traminac crveni, 2018.

Cijena: 70 kn

Traminac, delikatno botritičan miris, ali bez cvijeća, bez opojne „slatkoće“… uostalom, vino je suho. Sorta možda poznatija kao – Savagnin, odnosno jedna od mutacija te sorte. Ovdje nije bilo ispod „flora“ kao što je tradicija regije Jura 🙂 Sous-voile. Drugačija tehnika, plešivička „tvrdoća“, ali i korisnost…

Struktura je posebna. 12,5% Čvrstoća i „masnoća“ nasuprot suhoće i svježine. Čini se idealno uz azijsku kuhinju. Nema te pikantnosti koja će prevladati ovaj orašasto-začinski spektar niti suptilnije nijanse medno-peludnih komponenti, a niti ljepotu zrele dunje u afteru.

 

Jagunić, Amber Selection, Traminac crveni, 2017.

Cijena: 200 kn

Rijetko se sreće tolika energija bez jasne hlapivosti. OK, postoje i naši svijetli primjeri. Tomac, Kosovec padaju na pamet. Ipak, ovo je drugačije vino. Drugačije grožđe. Neobičan, nevjerojatan Traminac crveni.

Najbolje perfektno grožđe ostvareno u jantarnom žanru. Ne pomaže ga doživjeti kroz sve aromatske deskriptore, dunja, kruška, jabuka, korica naranče, plemenita plijesan, začin, pelud i kompot.

Možda bolje pomogne apstraktnija asocijacija, impresionistička slika, žuto-crveni tonovi rane jeseni, mrlje boje koje čine novu cjelinu. Narančasti tanin i kiseline neodvojive u stisku.

 

Jagunić, Blanc de Blancs, 2016.

Cijena: 135 kn

Autolitičan i kvaščan, ali svjež poput zelene jabuke. Besprijekorna baza, 100% Chardonnay s obronaka Plešivice, u novom balansu ostvarenom šampanjskom metodom. Bez dosagea, prirodno je dobra odluka.

Intenzitet i uglađenost istovremeno. Prodornost i ustrajnost uz idealnu punoću.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s