Povratak, Palava, 2018.

Cijena: 70 kn

Svijet se smanjio.

Dobro je u takvim okolnostima biti svjestan različitosti zbog kojih smo posebni.

Bez straha i predrasuda po mogućnosti…

Za vina iz BiH obično se pomisli – Hercegovina. Ali, mogli bi se prevariti. Vinarija Povratak uzgaja lozu na 60 hektara (!) kod Žepča u Bosni. Ovo vino otkrio sam zahvaljujući Željku Garmazu i prvi put probao prošle godine na WineOS da bi ove potvrdio doživljaj i posvetio dužnu pažnju 😉

Palava se smatra češkom (!) autohtonom sortom. U izvedbi vinarije Povratak, aromatičnost u mirisu podsjeća na skoro muškatne arome, a način na koji miriši na grožđe još i više.

A nakon gutljaja specifičan stisak suhoće podsjeća na Crveni Traminac i srodnike (tko je probao Savagnin zna na što mislim), kakav sam nedavno probao kod Jagunića između ostalih.

U sredini, odrađuje čvrsto i ravno, nalik Rizvancu, bez vrludanja. Fokus i disciplina.

Podsjetilo me na valcer, prividno raskošan aranžman i melodičnost, ali zapravo vozi i vozi po svojem dosta determiniranom ritmu 🙂 Palava i jest križanac Muller-Thurgau (Rizvanac) i Roter Traminera. „Less aromatic than Traminer, more interesting than Muller-Thurgau“ nije moja izjava, ali potpisujem.

Jako zahvalno vino, versatilno na stolu. Sasvim dovoljno tijela i svježine da se nosi s većinom jela (uz paštetu od divljači recimo 😛 ), a svega 12% alc., da ne opterećuje. Specifična začinska kvaliteta nenametljiva je, kao idealno dozirani muškatni oraščić. Nije isto bez njega, ali se ne smije jasno osjetiti.

Ako mogu praviti snjegovića nakon jakog potresa u pandemijskim uvjetima karantene, valjda mogu i uživati u češkoj sorti uzgojenoj u Bosni. 🥂

6 misli o “Povratak, Palava, 2018.

 1. Mario 27/03/2020 / 13:39

  Palava je križanac muller thurgaua i savagnin rose-a. Još ju zovu i Veverka po Josefu koji ju je križao sredinom 20tog stoljeća. Ima nešto višu svježinu, deblju koži u i kasniju zriobu grožđa. U bliskom srodstvu je slovačkoj sorti Milia. Dosta sam ih tamo ocjenjivao, fino si ju opisao, dosta podsjeća na savagnin. Pretežito je u Južnoj Moravi oko cca 200ha.

  • vinopija 09/04/2020 / 09:14

   Hvala na nadogradnji 😉

 2. Sused Alan 30/03/2020 / 23:42

  Da, Palava je češka sorta, ali Češka se, mada je primarno pivska zemlja, ipak vraća i vinskoj kulturi. Vinarstvo tamo ima dugu tradiciju, a nešto govori i to da je jedna od praških najpoznatijih i najstarijih ulica – Vinohradska!

  • vinopija 09/04/2020 / 09:13

   Dobro sused, dokad još moramo prati ruke šta kažu? :-)))))))

 3. Ivan 03/04/2020 / 22:36

  “Ako mogu praviti snjegovića..” – a de ti je..??? 😀

  • vinopija 03/04/2020 / 22:51

   Želiš vidjeti mojeg snjegovića? :-))))))

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s