Plančić, Darnekuša, 2015.

Cijena: 84,89 kn

Što je to što miriši kao mekani i voćni mladi Plavac s taman toliko ljekovitog bilja da ga nepogrešivo identificira, a potpuno je drugačije strukture?

Neusporedivo „hladnije“, sa svježinom koja se proteže uzduž nepca. Sa sitnim taninom iz tanke kožice. Obojanog mesa i soka, pravog vinoznog soka. Zrele zrnate teksture i pune zrelosti tamnog voća, a bez opterećujućeg alkohola…

U ovom slučaju odgovor je – Darnekuša.

Premda je Darnekuša zastupljena zajedno s Plavcem na čuvenim hvarskim položajima Ivana Dolca, Medvid bod i Jagodna te na lokaciji Dubje gdje Plančić uzgaja materijal za Pharos Grand Cru, poznajem samo tri monosortne Darnekuše. Jedna je Rosina, rose u izvedbi Jo Ahearne, druga je Dubokovićev Laganini, a treća je zapravo prva jer Plančić je buteljirao Darnekušu odavno i berbe 2004. i 2005. ostale su mi snažna referenca. Te su Darnekuše dolazile s posebnog položaja Poljica-Vorh, svojedobno najvišeg komercijalnog vinograda u Hrvatskoj.

Zašto bi napisao da je Darnekuša odgovor u ovom slučaju? Zato jer postoje i druga vina manje eksponiranih sorti kojima volim razbijati predrasude o crnoj Dalmaciji. Zato je ovo jedno od važnih vina koja sam predstavio na Vinart Grand Tasting radionici „Velika mala vina“. Osim ampelografske autentičnosti, važno je jer je posebno! Danas kad je lakše pronaći veliko vino od „velikog malog vina“, vina koje ima tȇk i istinski vinozan, vinski gušt, vina koje se formira vremenom u čaši i na zraku razvija u nešto magično… Darnekuša pjeva onima koji mogu i žele čuti.

Jedna misao o “Plančić, Darnekuša, 2015.

  1. dinko-šminko 01/04/2020 / 19:14

    Sjecam se da je nekada kostala oko 55 kn!😖

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s