Ritoša, Malvazija, 2019.

Cijena: 49,98 kn

Ima dana kad baš tražim tu hladnu prezentnost, sitnu slankastost koja osvježava, a ne ometa zadovoljstvo ljetnog zalogaja. Kozice u salati, kap ulja, sprej octa, žmul dobrog vina… i nesvjesno postaješ kao mačka dok liže konzervu ribe, dok ljubi i posljednju kap koja je mogla ostati.

Od prve do posljednje kapi, 2019 Ritoša Malvazija, pokazuje sklad. Sočno i užitno vino puno prekrasne pitkosti i slankaste tenzije, a niti u jednom trenutku zelenkaste.

Možda će ova 2020. godina biti i početak nekih poželjnih promjena – na primjer, prakse forsiranja svježih malvazija. Za razliku od nespremnih uzoraka iz bačve koja su se isprobavala na EnPrimeurima po Zagrebu, svaka napunjena Malvazija berbe 2019 koju sam dosad probao činila se bolja od očekivanja. Punije, užitnije, kompletnije vino. Jer je imalo vremena dozrijeti. Jer ovog ožujka restorateri nisu forsirali prošlogodišnju berbu kao što forsiraju svake godine.

Dobra Malvazija će i dalje biti svježa i dvije ili više godina nakon berbe, ali čini mi se da uopće nije stvar u tome. Publika ionako traži nešto drugo. Kad zapeče sunce, ljudi zapravo hoće nedovršena vina, muzirajuće teksture, moštolika i pristupačna na prvu.

Tada bi radije ponudio alternativu u obliku pjenušave Malvazije, osobito uspješne ukoliko je rađena kod majstora Prosecca u Italiji. U tom smislu, Legovina Perlata briljira iz godine u godinu.

Ili nešto novo i divlje 😛 Novi Ritoša Rose više ne sadrži teran, već isključivo Muškat ružu. Boja bljedunjave breskve možda ne obećava voćnu petardu u ustima, ali osvježavajući moment ne izostaje, a ne fali niti tijela. Netko će reći da mu tijelo nije niti važno kod rosea, ali naučit će bolje 😀 Tolika svježina, da se stvarni ostatak sladora ne percipira, nije samo ljetni hit, a ruže i arancini u aromatskom profilu nisu samo površan parfem već zdravo tkivo jednog drugačijeg rose vina.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s