Solum, Chardonnay, 2017. i Solum, Cabernet Sauvignon, 2015.

Cijena: 100,00 kn

 

Glupo je napisati kako me ugodno iznenadio jer Solum je jedan od Chardonnaya koji pratim od početaka. Berbu 2017 imao sam priliku prvi put kušati u prosincu prošle godine i sada želim ustanoviti kako se vino jako lijepo formiralo. Vjerojatno ponajbolji Solum do sada.

Ekstraktnost, na poziciji 13% alkohola. Balans. Jabučna svježina, kontinentalno voće, dosta duboka slanost i dobar suhi grip. Chardonnay čvrste strukture koja će godinama „omekšavati“ i činiti lakoću ispijanja sve većom.

Predivan i precizan Chardonnay.

Za Cabernet Sauvignon ću priznati da jesam (ugodno) iznenađen jer premda je materijal uvijek bio izniman, nikad dosad nije bio toliko profinjen utjecaj školovanja. Cedrovina i duhan u mirisu delikatan su i nježan začin jasnom voćnom profilu na nepcu.

Bez prezrelosti ili još gore, nedozrelosti… vitalno, sočno vino uz herbalno-kožnati tanin. Usprkos brojnosti tanina, ipak nema trpkosti tako da svaki mekani gutljaj potvrđuje prethodni uz sasvim dovoljno tijela da se nosi s pečenjem i sasvim dovoljno versatilnosti da pokrije širok raspon lakših jela.

 

Vjerojatno ponajbolji mirni Solumi (jer sve više i sve bolje počinju raditi s pjenušcima) dosad su 2017 Chardonnay i 2015 Cabernet Sauvignon, a Solum je danas zasluženo punopravni i istaknuti član vinskih cesti Međimurja. Iz moje perspektive postao je i jedno od značajnih imena za afirmaciju Međimurskih vina. Ne količinom. Sadržajem.

Tim tragom, ovog petka i subote vinari Urbanovog pripremili su program GO! V Gorice, svojevrsne dane otvorenih podruma s dodatnim sadržajima pa ako nakon vođene degustacije netko želi oduševljeno skakati u bazen, Solum ima rješenje 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s