Izgubili smo Sontakije

Izgubili smo Sontakije, da bi dobili Sontacchije. Odluka o korištenju izvornog prezimena lijepo se uklapa u evoluciju ove kutjevačke vinarije.

U podrumu, ne znaš koja je bačva bolja. Svaka je novija berba još uvjerljiivija od prethodne. Svako vino promišljeno. Sontacchi je jedna od još uvijek neafirmiranih vinarija, a koja pokazuje kontinuirani razvoj iz godišta u godište da bi danas ostvarili evolutivnu razinu koja je globalno konkurentna.

Sontacchi, Graševina, 2019.

Cijena: 40,00 kn + PDV

Godinama mi je ova etiketa bila nezanimljiva ili barem jednako zanimljiva kao sve ostale graševine kontrolirane fermentacije s potenciranom primarnom voćnosti. Znači, skoro nimalo.

Nije to nikad bilo loše vino, ali bilo je meni nezanimljivo i suviše nalik ostalim u tom smjeru već uspješnim, etabliranim i prečesto, dosadnjikavim graševinama.

Nije imalo ovu užitnu mekoću, ugodan čaj u mirisu i opuštenost umjesto forsirane svježine, pikavosti i napucanosti.

Ovaj salinitet u dubini nema veze s površnom slanosti koja se pojavljuje kao rezultat dušičnog disbalansa u tlu ili invazivne manipulacije u podrumu. Ovo je potvrda odluke o prelasku na organski uzgoj i spontane fermentacije.

 

Sontacchi, Cabernet Franc, 2017

Cijena: 60,00 kn + PDV

Dok 2018 Crnom Pinotu fali malo „sadržaja“, odnosno vremena u boci da bi ga dostojno doživio, 2017 Cabernet Franc je odmjereno i skladno vino karakterističnih senzacija za ovu drevnu sortu.

Uživam ispijajući vrlo doziranu balzamičnost, zapravo vinoznost i čak bi volio da je još naglašenija. Jer to je Cabernet Franc i to mu pristaje, naglašava njegovu specifičnost.

A još je evidentno mlad.

To nije smetalo da bi briljantno ispratio kobasice s roštilja, neljute ukiseljene feferone uz namaz od graha i bučinog ulja.

Sontacchi, Superslav, 2018.

Cijena: RASPRODANO 🙂

Neovisno o žanrovskoj pripadnosti „druidskim tekućinama“ 🤣 narančaste boje, Superslav je jedno od onih vina koja ulaze drito u krvotok i hrane te energijom.

Ciderast, od prvog do zadnjeg trenutka podsjeća na fermentativne arome. Lagani sok koji miriše na kruške, a traje i savršeno prati začinjeno jelo iz wok-a.

Tek pomalo volatilno, ali zato nije teško, ne umara, tanin gladak, ništa ne strši.

Najužitniji trenutak je u enigmi koju predstavlja. Evolutivni potencijal je nemoguć za pretpostaviti. Obzirom na količinu i cijenu, ionako će se ispiti prije nego doznamo 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s