Apsyrtides, Sansego Bianco

Cijena: NA

Znam kako zvuči, ali je zapravo domaće vino. Prilično doslovno „domaće“ jer nema ni oznake berbe, barem ne neke koju bi uočio. Ne treba ni imati jer jer je deklarirano kao stolno i prilično je nenabavljivo. Zašto onda uopće pišem o njemu?

Jer posjeduje kvalitetu koja se rijetko nailazi, osobito u Hrvatskoj. Postoje neka vina koja ti pašu doslovno za doručak. Osobito tijekom ljeta kad se osvježenje traži na svakom koraku. Premda tih koraka ne možeš napraviti previše na malenom, ali također jedinstvenom otočiću…

Susak je spominjan na ovim stranicama iz više razloga, a nakon otvaranja ovog izotonika, razloga je još više. Blend bijelih sorti uzgojenih na Susku, nova cjelina ostvarena s 12% alkohola gasi žeđ i rasplamsava glad.

Aromatski djeluje „žuto“ , uz mediteransko ljekovito bilje i neobičan rustikalan kompleks nečeg morskog ima i neku tropicana notu, ali nema nikakve topline, nikakve gustoće ni viskoznosti. Pitko je kao mineralna voda.

Ni malo „funky“. Neka davna boca koju sam probao na nekom festivalu imala je nepristojnu razinu hlapivosti. Nasprama tog ljepila, ovaj Sansego Bianco je čist kao suza.

Ponašao se izvrsno uz Parmigiano-Reggiano… još jedan mali paradoks.

11 misli o “Apsyrtides, Sansego Bianco

  1. Ivan 24/11/2020 / 11:41

    jel to ono o čemu je Tvrle pričao kod mene..??

    • vinopija 24/11/2020 / 12:08

      Moglo bi biti, ali se ne sjećam baš te teme naročito. Svašta smo pričali 🙂

      • Ivan 24/11/2020 / 17:22

        To smo pricali dolje kod jezera, kak je ispo dobar blend bijelih sorti dok crnih bas i ne.. ugl nebitno ako se ne sjecas..

        • buonsangue 25/11/2020 / 11:58

          Jeste, to je to. Trifke ti se ne sjeca toga jer je mjerio brix na cvajgeltu i pishkio u jezero dok smo pricali o tome.

  2. Krešimir 26/11/2020 / 18:06

    Ne znam dal se sjećaš, ali zimus sam ti pričao, da sam u punčevom podrumu naletio na bočicu od 0,375l iz iste vinarije. Suprotno očekivanju, jer je na boci pisalo samo Sansego, unutra je bilo crno vino i jaaaako mi se svidjelo (sad već vidim da Ivan koluta očima).Poslije sam kopao po internetu i skužio da više ne postoje, što si mi i ti potvrdio. Šteta. Očito je tu bilo po nešto za svakoga.

    • vinopija 28/11/2020 / 09:56

      Zapravo se sjećam (obe prilike 🙂 Ova vina “ne postoje”, u smislu da su potpuno nepoznata, ali da sad ne relativiziramo kome su nepoznata i zašto, jasno je da ulaze u kategoriju opskurnog. Nenabavljivost ostavljam sa strane i fokusiram se na meni važniji razlog zašto je “ospkurno”. U odnosu na prvi put kad sam ga koju godinu ranije usput probao na festivalu, sada je “jasno” (namjerno ne želim napisati “čisto”), ali s istom energijom u obliku te okrepljujuće. dinamizirajuće “izotoničnosti” koju je vrlo zahtjevno objasniti nekome tko ju nije osjetio. Možda čak to nije bio isti materijal obzirom na točan sortni sastav, ali je bio isti “nutrijent”, sada kulturan, tada neobuzdan i neartikuliran. To mogu pripisati pedantnijem vinarenju, ali meni još važnije – fenomenu Suska sa svojim specifičnim obilježjima. Vjerujem da je u tome razlog da sam sada pio jedno od vrlo malo (meni poznatih barem) vina koje daje tako puno s tako naizgled niskim effortom. (“Daje puno” je problematično objasniti u konvencionalnim očekivanjima napucanih vina i ovdje mislim na aspekte koji se odnose na dubinu i kompleksnost.)

  3. buonsangue 28/11/2020 / 12:01

    Imam jednog jako bliskog prijatelja, talijan i prilicno izravna osoba. 90-ih smo puno putovali zajedno, uglavnom njegovim autom. Prolazimo tako jednom ne sjecam se tocno kojim gradom, on za volanom, ja zurim kroz prozor. U nekom trenutku, vozimo preko nekog trga nasred kojeg je ogroman kip nekog lika na konju u punoj ratnoj spremi. U pokusaju da malo razbijem preozbiljnu atmosferu, komentiram: “Gle ovo brate, spomenik neznanom junaku”. S volana je u stotinki sekunde stigao rezak, ali u sushtini ipak tochan, odgovor: “Neznan je TEBI, idiote neumiveni” 😁

    • Krešimir 30/11/2020 / 14:17

      Ha,ha,ha… Talijan – legenda!

      Kaj se tiče vina, zaintrigiralo me, probao sam ga pronaći, nije išlo, kao ni ja na Susak 😉 i tako će mi neke spoznaje zauvijek ostati uskraćene.

      Tako je to u životu.

  4. Nico 13/07/2021 / 14:42

    Dove si può comperare questo vino? Grazie.

    • vinopija 13/07/2021 / 20:52

      Per quanto ne so, in Croazia finora solo presso il produttore. Penso ci sia una distribuzione in Italia.

  5. buonsangue 13/07/2021 / 21:07

    Confermo quanto affermato in precedenza dal dottor Vinopija. Il proprietario e’ un Italiano, produttore di Prosecco. Pare che sei in Italia? Se ci tieni davvero tanto, secondo me ti conviene contattare direttamente il produttore: https://collalbrigo.com

Komentiraj