Budinščak, Dominium, 2018.

Cijena: cca 50 kn

Vjerujem kako se ne samo divna, već posebna i potencijalno značajna vina, mogu naći na najneočekivanijim mjestima. Osobno mi je draže pronaći neko u tržišnom smislu skroz nepoznato vino nego potvrditi opjevane favorite na prestižnom događanju poput nedavno održanom OperaWine primjerice.

Iza grafički amaterski izvedene etikete Dominium živi tzv. “Heritage Field Blend” podruma Budinščak. Ottonel, Graševina, Šipelj, Kraljevina… donose ribanu zelenu jabuku, metvicu i razne senzacije, ali najviše određenu kvalitetu koju je najpravednije nazvati – vinoznost.

Upravo zbog tog određenog tipa vinozne kvalitete prepoznao sam stari klon Graševine na kakav se sve teže moće naići (nekad u starijim Belovićevim Graševinama, ponešto u Sloveniji kao Laški Rizling podruma Ducal…).

Sadnice danas rasprostanjenih vinograda Graševine, ovisno o gospodarskim svojstvima i prirodnoj otpornosti na bolesti i sl., sigurno su birane i prema potencijalu da osiguraju preduvjete za naglašena voćno-floralna i sl. senzorna obilježja. Ova se Graševina ne trudi svidjeti, već osigurava nešto drugo…

Diskretna muškatnost Ottonela, premda daje određenu mekoću i razgaljenost na nepcu, također jedva da sliči na nabrijanu grožđanost danas raširenih muškatnih vina.

Vino je potpuno suho, odgojeno u zdravoj stogodišnjoj bačvi, što je očito ne samo turistička posebnost podruma Budinščak, već možda i prednost u formiranju ovakvog vina.

Jer Dominium je vino kakvo osjećam da se pilo prije stotinu godina na Plešivičkim brežuljcima. U dobrim podrumima i iz dobrih godina. Kao takvo, meni je nepretenciozno autentično osvježenje.

Kakvo opravdava naziv Heritage Field Blend.

Komentiraj