Principovac, Graševina, 2019.

Cijena: 19.99 Eur na wineandmore.com

Nije bilo potrebno izvoditi kerefeke. Niti “sur-lie” niti ne znam koliko ležanja u “barrique-u” niti bilo koji uobičajeni ili neuobičajeni postupci kojima se opravdava cijena, bez istinske ljepote.

Govorim to otkako sam prvi put probao Principovac, prije previše godina. Traminac je opravdano perjanica podruma, ali istinsko čudo se događa s Graševinom na Principovcu. Usudit ću se to nazvati paradoksom Principovca… da poluslatko vino !? funkcionira kao suho.

Možda taj paradoks nikad nije bio toliko očit kao s ovom berbom. Graševina koja dobro čuva svježinu, na položaju gdje joj je omogućeno ravnomjerno, ali i maksimalno dozrijevanje.

Naribana zelena jabuka, cvijeće na nosu i plemeniti nagovještaj botritisa.

Izrazita pitkost, u kombinaciji s nevjerojatno dugim trajanjem okusa… odlika najboljih.

2 misli o “Principovac, Graševina, 2019.

  1. marko b 31/05/2022 / 21:01

    Odlicno vino! Imam u podrumu berbu 2013. i ne znam isplati li se otvoriti je ili ne, s obzirom na godine? 🤷‍♂️

    • vinopija 31/05/2022 / 21:35

      Obzirom da ju čuvaš (u adekvatnim uvjetima nadam se), vjerojatno te zanima kakvom će se pokazati kad je jednom odlučiš otvoriti. U tom smislu, vjerojatno bi bilo dodatno intrigantno ostaviti bocu na miru još koju godinu ili čak znatno dulje. Međutim, mene fascinira baš ta pitkost i svježina koja ne funkcionira na banalnoj razini pukog kontrasta kiselina i sladora. Iznimno mi je napet taj moment u kojem se osjeti samo grožđe iz kojeg je nastalo ovakvo vino. Jednako tako mi je iznimno teško pretpostaviti u kojem smjeru će se razvijati u boci, ali da moram pretpostaviti rekao bi da će se “sublimirati”, svesti na esenciju i produbiti bez vidljive raskoši, ali zato s puno suzdržane snage, uz ponešto finese i elegancije. Meni se osobno sviđa u svojoj mladoj ekspresiji, u nevjerojatnom skladu, bez vidljive patine, ali sa suptilnim šarmom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s