Sve je to od lošeg Silvanca

Dogodilo se nešto što sam dugo čekao. Napokon sam pronašao Silvanac koji volim.

I dalje Silvanac neće biti “moje vino”. Naprosto imam selektivnu nesklonost vinima sorte Silvanac. Nije mi lako objasniti konkretno što me smeta. Kad bi morao, objasnio bi taj animozitet u određenom tipu zelenog vegetalnog karaktera te sorte i stanovite “sluzave” konzistencije koja mi naprosto ne paše.

Tu osobnu odbojnost sam detektirao nakon puno pokušaja. Bilo je u tim pokušajima krasnih vina kojima moram priznati izvrsnost, ali nikad nijedno koje bi priželjkivao ponovo ispiti ili kupiti.

A sad želim zabilježiti čak dva Silvanca koja bi uvijek rado pio, a bogami i kupio 🙂

Prvi je 2018 Ostertag L’Exutiore SVV3

Aromatski, miris bi mogao asocirati i na nešto drugo, kakav alzaški Riesling primjerice… ali na nepcu je savršeno jasno. Uz dosta širine i teksturalne prezentnosti, kao jedan aspekt karaktera koji mene osobno asocira na Alsace, tu je i neobjašnjiva pitkost i nemala doza mineralnosti od koje se after steže u slankastom grču koji ne zarezuje… ali se raspršuje nepcem i traje. Traje dovoljno da se “off the beathen path” senzacija ovog Silvanca produbi i fokusira poput istinski terroirskog vina.

Drugi Silvanac koji mi je otvorio oči je potpuno neočekivano otkriće. Otišli smo do Fritz-Schmitta po nešto Cremanta ne bi li osvježili kako sjećanje tako i sadašnju ljetnu situaciju, ali u dobroj volji otvoreni za nova iskustva, ponudili su nam Gentlemana.

2018 Fritz-Schmitt Gentleman

Usputna nabavka zaslužna je za jedno potpuno neočekivano vino. Materijal iz 70-80 godina starog vinograda Silvanca, kojeg im živine pojedu u tolikoj mjeri da su zaslužile svoju etiketu, na kojoj se nimalo suptilno kočoperi jelen s dvanaest parožaka. Tko nije čitao prijevod Felixa Saltena nek sad traži što su parošci 😛

Gentleman nije nalik ničemu nego Silvancu. Ali Silvancu takve kompaktnosti i balansa, uz perzistenciju, da mi je to do ovog vina bilo nezamislivo. Uz izrazitu suhoću u ustima i skoro taninsku prisutnost, kao da nimalo ne utječe na veličanstvenu pitkost.

Uz sve rečeno, naravno da Silvanac i dalje nije “moja sorta”, ali…

Ovo su duboko respektabilna vina s globalno konkrentnim omjerom kvalitete za cijenu.

Fritz-Schmittov Gentleman je savršeno terroirsko vino koje ravnopravno stoji uz ponajbolje Pinote i čak Rieslinge Alsacea. Naprosto jedno fantastično kompletno vino. K tome neočekivano slojevito. Koje se otvara nevjerojatno, uz progresiju dostojnu najvećih. Postaje kremozno i sve punije dok namjerno žmireći prolazim iz jednog segmenta u drugi ove jedinstvene vožnje bez kraja i početka 😉

A opet, meni osobno je čak i uzbudljivija “divljina” i sirovost Ostertagovog autorskog Silvanca koji je spontano fermentirao tijekom punih 18 mjeseci. Možda ne želim reći da mi je draži, ali tako delikatan nastup nečeg u suštini surovog me stvarno fascinira.

Impresioniran ljepotom, gracioznošću, nepretencioznošću i artikuliranošću.

Dogodilo se nešto što sam dugo čekao.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s