Delusional Wine, 2016.

Cijena: 22.00 Eur na wineandmore.com

Babić 60%, Plavac Mali 30 %, Crljenak 10%

Čini se da će prije Londonac ostvariti autentično dalmatinsko crno vino nego će dalmatinske vinarije ući na popis svjetske baštine 😀

Istina je kako tradicionalne vinarije nastoje napraviti moderno vino, ipak s karakterom sorte i podneblja, ali i u skladu s očekivanjima najšire publike. Nerijetko je rezultat kompromis najmanjeg zajedničkog nazivnika, a tek ponekad se ostvari “spoj tradicije i modernog” kao česte fraze promotivnih pamfleta.

Mike Pulleya sreo sam prvi put prije nepune dvije godine. Kad nas je dočekao kraj svojeg prašnjavog terenca nisam znao njegovu priču. Nije me puno niti zanimala jer je zvučala kao hipsterski bullshit. Čim sam otvorio tada još neoznačenu bocu, ostao sam zatečen. Osjetio sam Babić kakav sam oduvijek tražio.

Nije to bilo nikakvo domaće vino. Možda nije bilo osobito artikulirano, ali s tim kuštravim, energičnim materijalom punim prave supstance, trebalo je samo malo vremena da se posloži u boci.

To se i dogodilo. Dark cherries, herbs and stone. Točno kako stoji na stražnjoj etiketi. Jasno i duboko. U čaši se otvara sloj po sloj, uz zavidnu progresiju. Iz svakog kožnatog tanina zrači herbalnost, balzamičnost, mineralnost.

Ovakva vina meni predstavljaju materijalnu svjetsku baštinu. Drugačija od svega poznatog, a istovremeno jasno pripadaju kulturi Mediterana, s asocijacijama na suhi kamen Bucavca i s mirisom mora.

Jer Babić u ovom vinu dominira. Strast i ljubav uvjerljivo su pobijedile korporativnu karijeru. Nešto što se iz perspektive londonskog života čini kao samoobmanjivanje, ostvaruje se uvjerljivo i obećavajuće.

Komentiraj