Trapan line up

Nije se uvijek lako vratiti počecima. Pred desetak godina Trapan je još bio izazivač, netko tko se probijao i afirmirao na tržištu. Danas, zrela vinarija, ali koja još uvijek istražuje i preispituje u stalnoj potrazi za smislom onoga što radi, a u nastojanju da bude drugačija.

Upravo taj balans potrebe za autorstvom u vidu snažnog karaktera svakog vina, ali s jakom istrijanskom klimatološko-kulturološkom uvjetovanošću, meni je istaknuto obilježje rada Brune&Irene Trapan.

Nije lako, jer se vlastita percepcija vina mijenja i “brusi” pa tako danas isto vino gledam drugim očima. Međutim, jesu li i vina baš ista, jer i Trapan se mijenjao i razvijao… ono u što sam se ove godine uvjerio je da se desetak godina stare Malvazije ponašaju kako bi se istinska vina trebala ponašati u toj fazi svoje životne krivulje, a što je daleko značajnija afirmacija sorte od trenutne tržišne popularnosti raznih “Cedevita” koja osvajaju odličja na Vinistri.

Međutim, idemo vidjeti što se događa s aktualnim etiketama kuće Trapan…

Trapan Ponente 2021

Cijena: 10.99 Eur na wineandmore.com

Prvi put nakon dugo godina, Ponente me podsjeća na Ponente prije psa na etiketi. Floralno-mineralni raspon koji nije samo površna aroma, već strukturno drugačije, čvršće i slanije, vino. Uz očuvan okus grožđa iz kojeg je nastalo, djeluje vrlo spontano i bez kompromisa. Izgrađeno da sačuva svoju energiju i intrinzičnu kvalitetu.

Trapan Uroboros 2019

Cijena: 19.99 Eur na wineandmore.com

Nježni cvijet bagrema izmiješan sa sušenom marelicom i jedan specifičan descriptor, bergamot 🙂

Zaista, isti profil prati i nepce konkretizirajući taj opojan miris u trajan gutljaj s dodatnim kick-om saliniteta u afteru. Cijelo vrijeme, uljasta tekstura mazi nepce, bez traga masnoće i težine.

Nijansa “maceriranosti” odlično se uklapa, a vjerujem kako će se vremenom integrirati u novu, još uzbudljiviju i dublju cjelinu.

Jer, premda je užitak već danas, ovakvo vino traži vremena u boci da se posloži i pokaže svu svoju slojevitost.

Trapan Istraditional 2016

Cijena: 24.99 Eur na wineandmore.com

Premda već jesam zabilježio dojam o ovom vinu, Istraditional je kompleksno vino koje se neprekidno mijenja i prezanimljivo je doživjeti ga u raznim fazama. Istraditional sada doživljavam “samo” kao ekstenziju identiteta Trapanove Malvazije ostvarene kroz opet-dobar mladi Ponente i zatim odležani Uroboros.

Jasno, radi se o stilskom statementu vinara, ali s puno smisla i takta. Bottom line, ispija se kao vino, a ne nekakav cider, kompot ili ocat, kakvih je ionako previše u rastućoj obmani “prirodnih vina”.

Trapan Terra Mare 2018

Cijena: 18.99 Eur na wineandmore.com

Najkraći opis pravog Terana koji poznajem je “krv zemlje”. Kad je balans pravi, Teran je infuzija istarske crljenice. Kamena kičma iz koje cvjeta voće. Svaki tanin umjesto da isušuje nepce, postaje sladak, dok vinozna svježina ispire nepce.

Istovremeno srčan i mekan, ali na profinjen način, vrlo sofisticirano vino iz jogunaste sorte.

Trapan Revolution 2018

Cijena: 14.99 Eur na wineandmore.com

Etiketa koju sam uvijek volio ostaje dosljedna kvaliteti uz poželjne oscilacije ovisno o obilježjima berbe. Već prvi šnjof njuši na dobro. Balzamični, granični barnyard, zapravo je reduktivan vinozan vonj koji kad se otvori više ne zaudara kao konj :-))))))) već kao najljepše cvijeće ili voće idealne zrelosti.

Tijelo Ceberneta, tanini Merlota, začin Syraha i ludilo Terana. Meni ponajbolji CMS blend u Hrvatskoj i šire. Ne premračno, ne prezrelo, ne prekoncentrirano, a nimalo mršavo ili prazno, već konkretno i karakterno vino drugačijeg balansa.

Revolution je primjer kada je cjelina više od svojih sastavnih dijelova, što ne mogu baš reći za Trapanovog favorita, famozni The One blend Terana i Syraha, koji svakako impresionira na prvu, ali nije bolji od čistog Terana, a pogotovo nije ni blizu čudesnom Trapanovom Syrahu.

Komentiraj