Legovina, Nobile Noir, 2015.

Cijena: 240 kn

Meni najdraži i najbolji bordoški blend made in Croatia je istinski veliko vino. Jasno, njegova veličina se ne očituje u opulenciji i ekstraktnosti, premda je i u tom smislu, krupnije, u usporedbi s onim što nazivamo medium bodied. Kao i kod drugih velikih vina, njegova vrijednost leži u potencijalu. U potencijalu za odležavanje 🙂 Kolekcionari će ga čuvati u primjerenim uvjetima i otvoriti desetljećima kasnije. Pri tom ne mislim, naravno, na još jedno vino za koje bi se čudili “kako je izdržalo” i “kako se nije raspalo” nakon dva desetljeća, već na vino koje je nakon 20 godina još bolje nego sad.

Na to ukazuje nekoliko indikatora. Npr., nakon sat vremena dekantiranja vraćeno je u otvorenu bocu na još dva sata i svejedno mu je trebalo dosta vremena da proradi u čaši. Ali, kad se to dogodilo…

Kad su aroniju i borovnicu u okusu, pa i tu našiljenu olovku i zemljani humus u mirisu, nadopunile senzacije koje nije lako opisati jer nemamo volabular za njih…

vino je postalo plazmatično, materično, balzamično.

Intenzitet kojim zrači nije samo trenutan. Bilo mi je jasno da sam stekao samo uvid u trenutak života ovog vina. Predivan trenutak, ali samo kratki bljesak u evoluciji.

Vino se pomiče tektonički, sporo, ali fundamentalno. Pritom ne gubeći niti jednu senzaciju na površini. Ali, razvijajući nove u dubini.

Postoje brojni, čak i jako dobri, iznimni i u globalnoj konkurenciji, hrvatski bordoški blendovi. Meni je Noir Nobile jedan od najdražih. Možda zato jer uz Cabernet Sauvignon i Merlot sadrži i jedan od najuvjerljivijih Cabernet Francova u Hrvatskoj. Možda zato jer su, koliko znam, napunjena samo tri godišta Noir Nobile do sad, 2005. (koju sam otkrio 2010.), 2009. (o kojoj sam pisao 2017.) i sada, 2015.

U nekom ozbiljnom line upu Bordoških crnjaka, Noir Nobile je možda jedini hrvatski bordoški blend kojeg bi bilo skoro nemoguće izdvojiti da nije iz Bordeauxa. Premda cijenim bilo terroirski, kulturološki ili već koji twist po kojem se prepoznaje potpis vinara ili podneblja, cijenim i tu kvalitetu, jer u tom kontekstu ovo vino lakoćom opravdava svoju cijenu.

Boca #402 napisala je ovaj osvrt, a ostale neka ispišu svoju povijest.

Komentiraj