Šember, Rajnski Rizling, 2012.

Cijena: 78,00 kn u vinoteci Bornstein, Zagreb, Kaptol 19

Šember_Rajnski Rizling_2012Je li Šemberov Rajnski Rizling ikad bio ovako uvjerljiv? Godinama nisam Šemberove rizlinge doživljavao u samom vrhu ionako skromne ponude rajnskih rizlinga. Kao da se vino previše trudilo biti nešto što nije. S berbom 2012. kao da se opustilo i odjednom ima jako puno smisla.

Diskutabilno zelenkasta prema slamnatožutoj boji vina u čaši, na nosu poprima „svijetložuti karakter“. Miriši na koricu limuna, vinogradarsku breskvu, čak krušku viljamovku, ali „na rizlingovski način“. Disciplinirano, vinsko, livadsko.

U ustima pun pogodak. Sve je odmah tu, bez neke osobite slojevitosti terroira, longitudinalnosti monolitne strukture i sl 😉 ,ali je divno i vrlo uvjerljivo. Suho do razine saliniteta, uravnoteženo do granice slasti koja 12,5% alkoholno vino pretvara u sokić za osvježenje. Aromatski dozrelo i spremno, ali britko, pod stegom vinske acidičnosti.

Ovo nije macerirani macan ili sličan „eksperiment“. Ovo je bazični, regularni, osnovni Rajnski Rizling kuće Šember… i izvrstan je! Kao vino, kao rizling, kao vino Plešivice. Definitivna potvrda ulaska u rizling reprezentaciju Hrvatske.

Šember RR 2012 Ice. Veri kuuuul 😉 Drago mi je da je moj prvi odabir s police vinoteke Bornstein opravdao očekivanja.

2 misli o “Šember, Rajnski Rizling, 2012.

  1. putnik 09/09/2013 / 14:44

    Grasevina Breg hit ovog ljeta! 😀 naprijed Šember(i)

    • vinopija 09/09/2013 / 14:53

      “Breg”, odnosno Šemberova Graševina s tog položaja već je neko vrijeme “zapažena” i to ne samo u limitirajućem kontekstu “ljetnog vina”. Nisam je imao u dojmovima do sada jer imam nekih planova s istaknutim graševinama Plešivice, Kutjeva i Podunavlja u nekoj priči, ali nikako da ulovim dovoljno vremena da je realiziram.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s