Ronchi di Cialla, Schioppettino di Cialla, 2010.

Cijena: 212,00 kn

Ronchi di Cialla_Schioppetiono di Cialla_2010Veseli me da je ovo vino dobavljivo i u kunama. Premda nije prvi Schioppettino koji sam probao, Schioppettino di Cialla mi je postalo jedno od najdražih vina uopće. Otkada sam objavio prvi dojam prije dvije godine, bilo je nekoliko zainteresiranih distributera da bi napokon, slijedeći kompatibilnost „prirodnih vina“, Natura Vino dogovorilo suradnju.

Ronchi di Cialla od prvog kontakta doživljavam vrlo aristokratskim vinima. Asketskim i terroirskim. Ujedno naravno i „prirodnim“ i puno prije negoli se pokrenuo taj trend uspostavljanja certificirane distinkcije u odnosu na danas konvencionalnu praksu proizvodnje vina.

11.06. ove godine bio sam u privatnoj posjeti kući obitelji Rapuzzi. Kuća, u fizičkom smislu, s temeljima iz 12. stoljeća i glavnim danas funkcionalnim dijelom iz 18. stoljeća. Kuća, u smislu domaćinstva obitelji Rapuzzi i osobito, tradicije koju utjelovljuje.

Na vrhu brežuljka, sa svih strana zaštićena još višim brdima i šumom, sa samo jednim koridorom koji Ciallu otvara prema Tršćanskom zaljevu (odnosno više Laguni di Marano), ova kuća je ishodišna točka za mnoge sortimente koje je pred 45 godina Paolo Rapuzzi spasio od izumiranja. Na priloženim fotografijama mogu se naći prizori izvornog, starog trsja Schioppettina u jedinstvenom uzgojnom obliku.

Kažu da proučavanjem vina neminovno, prije ili poslije, postaješ zainteresiran za uzgoj 😉 Ne znam vrijedi li to i za ampelografiju, ali u galeriji je i jedna fotografija mladog grozda sorte koje su nazvali Uve della Terra Promessa jer je ustanovljeno da doista potiče iz područja Jeruzalema gdje je danas potpuno iskorijenjena. Križarskim ratovima sačuvana u tih par trsova, doista je jedinstvena po tome što joj grozd naraste metar duljine 😀 Bobice su normalne veličine 🙂

Ronchi di Cialla utjelovljuje važnost jedinstva trojstva „Mjesta“, „Čovjeka“ i „Sorte“. Spoznaja značenja bioraznolikosti koje uspostavlja održivu ravnotežu u vinogradu neodvojivom od svojeg okruženja, moguća je samo ovakvim posjetom.

U čaši vrtim dekantirani 2010 Schioppettino di Cialla. Maleni dodir drva, jer vino je puno premlado, teško je odvojiti od paprenastog karaktera Schioppettina. 2010 je dala vino kakvo želim mirisati. Suptilno, skoro introvertno, s prirodom koja se ne otkriva bilo kome.

Kožnata mesnatost i elegantna mineralnost. Doista, „željezo“ je profinjeno, struktura pedantna, za smireni doživljaj ispunjen osobnošću. Pristupačno, puno vinske srčanosti u idealnih 12,5%, ovo konkretno godište, uvjeren sam, ima strahovit potencijal razvoja i produbljivanja u boci.

Trenutno, zrelost voća od kuhane cikle do suhe šljive i kadulje je ta koja ostaje zalijepljena za nepce poput mrlje krvi koja se ne može isprati. Za dvadeset godina, bit će to čudesno svjedočanstvo debelog korijena u kamenu. Čvornato, gordo. Ronchi di Cialla samo vino sa starih trsova deklarira kao „di Cialla“. Ovo je 141. od 6426 napunjenih butelja.

Nutrijent koji dolazi iz hladne zemlje svejednako hrani, ispunjava dušu vinom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s