Krauthaker, Chardonnay Rosenberg, 2015.

Cijena: 79,98 kn

Jesam li dužan ispriku Krauthakeru? Prije pet i pol godina objavljeni dojam za 2008 Rosenberg Chardonnay uz dosta pozitivnih atribucija definira ga ipak ziherašim i dosadnjikavim vinom, čak stilski obojanim u skladu s diktatom površnog tržišta.

Stvari se mijenjaju. Neke na bolje. Neke na gore. Godinu nakon tog dojma zabilježene impresije za Bakovićev Plavac Murvica  svrstavaju to vino u sami vrh najvažnijih hrvatskih crnih vina uopće. Danas ne znam što bi mislio o 2009 Murvica. Osim da je nešto pošlo krivo.

Ne tvrdim da je Krauthakerov Rosenberg Chardonnay iz 2015. odjednom postalo terroirska mineralna senzacija, ali ima ono „nešto“ što ga izdvaja od „dosadnjikavosti“. Gracioznost? Ljepota? Jednostavno, feels right. Bilo je uvijek fino skrojeno jer Krauthaker zna raditi vino, ali nije to bilo to. Zašto sad jest to? 😛

Vrlo je chardonnay na nosu 🙂 Ali bez maslaca, bez drva, bez alkoholnosti i osobito važno – bez fejk tropskih senzacija. S tim da je voćni aspekt itekako prisutan. Dunja, viljamovka, vinogradarska breskva.

U ustima ljepota. Skladno, nježno, a trajno i bez „rupa“ na nepcu. Punoća tijela ustrajno klizi i ono što ostane nakon gutljaja svjedoči o voću idealne zrelosti. Ekstrakt ne toliko ekstreman, ali koji omogućuje uravnoteženu pitku suhoću kujevačkog chardonnaya s 13% alc.

Ljupko, prekrasno vino.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s