Palčić, Merlot, 2010.

Cijena: cca 60 kn u vinariji

Palčić_Merlot_2010Palčić Leonardo, poznatiji u Italiji nego doma, sa svojom Malvazijom 09 bio mi je jedno od najugodnijih iznenađenja 2013., a od ovog proljeća njegovu Malvaziju volim isticati kao posebnu i kao jedan od osobnih favorita.

Ukoliko „radioaktivna“, ali domišljata etiketa s perforacijom strahovito odudara od suptilnog i delikatnog karaktera sadržaja boce kod Malvazije, to mi nije „zapelo za oko“ kod Merlota 08 koji je bio doista mračan, neprobojan i malo prekoncentriran.

Međutim, Merlot 2010 odmah miriši drugačije. Nakon sat i pol u dekanteru (ali ne pregrijano na aktualnim sobnim temperaturama) tamna i prezrela trešnja i plava šljiva isprepliću se s izvrsno uklopljenom vanilijom na površini. Vrlo brzo pažnju mi zaokuplja jedan drugi, daleko manje uobičajen mirišljavi floralno-začinski aspekt, pomalo parfemčić na nosu, ali „parfem od začina“.

Softy supersitni tanini i prekrasno raspoređene kiseline, prvi ostavljaju impresiju na nepcu. Trešnja i brusnica nastavljaju zavoditi, dok cjelina nakon „mekanog“ uvoda postaje prilično čvrsta, čini mi se baš zahvaljujući finim, ali ipak brojnim taninima.

Rekao bi sasvim dosta ekstrakta, ali u ovakvoj strukturi, ta cjelina je osvježavajuća.

A djeluje dodatno profinjeno i elegentno, meni kudikamo uspješnije i daleko uravnoteženije od te mračne i nepristupačne 2008. Znači li vinograd i konkretan položaj, Dajla u ovom slučaju, ipak puno više od općenito proglašene, problematične 2010. godine 😉

Komentiraj