Brkić, Mjesečar, 2012.

Cijena: sitnica 🙂

Brkić_Mjesečar_2012Jarka, duboka žuta kao jesenje lišće. Ali, bez „jesenjih aroma“ (kasnije berbe) na nosu… sko jednako bez trivijalne voćnosti premda je godište mlado. Voćnost koju pokazuje u obliku je svježine iz dubine, a u prvom su planu začini i herbalnost, mirisne trave i ljekovito bilje, pokoja šumska gljiva i maslačak.

Na nepcu nježna i delikatna Žilavka krških tvrdih aroma. Vino koje nije za dekantiranje. Osobno volim otvoriti rashlađenu bocu i pomalo pratiti što se zbiva u čaši kroz nekoliko sati, bez puno vrtnje vina pritom. Kod Mjesečara se arome oslobađaju malo suptilnije. Ovakva vina dišu drugačije.

S ovim 2012. godištem ostvareno je možda dosad i najbolje korištenje drva upravo u tu svrhu. Vjerojatno najelegantniji Mjesečar do danas. Brkić ne pravi pod svaku cijenu „orange“ vino jer u toj interpretaciji identitet Žilavke bi se izgubio. Ovaj Mjesečar nastao je s puno takta i rezultat je neusporedivo uvjerljiviji. Kao što to često biva s vinima vrijednim pažnje, nije stvoreno da bi impresioniralo u gomili.

Ono je eliksir zatomljene energije, koncentrirane u gutljaju, a ne u stukturi… biodinamički transfer iz specifičnog tla i podneblja u čašu na stolu. Sklad… žutog tanina, grožđanih kiselina i 12,75% alkohola… suho i pitko, perzistentnog intenziteta nježnosti, jer unatoč površinske „grubosti“ aroma, unutra je sklad… mediteranske zlatnožute dunje 🙂 Još jedan paradoks. (bilješka za autora 🙂 270. od 655 butelja.)

2 misli o “Brkić, Mjesečar, 2012.

 1. Alejandro 21/12/2014 / 14:01

  U predvečerje zimskog solsticija ispijena boca 101/655.
  Uz gore navedena organloleptička svojstva, javlja se (neka moja osobna) potvrda da žilavka voli bosanski hrast. Pretpostavljam da znaš na koju žilavku mislim. 🙂
  Maksimum dolazi nekoliko sati po otvaranju kad omekša i postaje eliksir vječnosti…
  Hvala za 41. 🙂

  @ madirazzd = stvarno sam pio ovo vino 🙂

 2. madirazd 21/12/2014 / 20:20

  🙂
  ma znam
  bio sam se zapio ko slon…teško to sad čitat…moram se opet..hehe

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s