Romeo, Teran, 2015.

Cijena: 60 kn

2015. je bila odlična berba za istarski teran, refošk i mislim crne sorte općenito. Konsternacija koja je nastala oko novog šampiona Decantera dodatno zabavlja sve koji prate vinsku ponudu. Tim tragom, jako mi je drago da je jedno crveno vino iz Istre ostvarilo tako visoke preferencije ocjenjivača. Ne sjećam se da je dosad jedno takvo vino dobilo toliko visoke ocjene. Na stranu što ja mislim o ocjenjivanju kao takvom, ali takav rezultat za jedno krasno vino, ali ne i ono koje bi se nazivalo „velikim vinom“, mene veseli. He he.. sukladno tendenciji praćenja trendova, možemo li se nadati da ćemo i od domaćih „kalifa površnosti“ 😉 uskoro dobivati više ocjene za voće mladog zelinskog zweigelta negoli za sirupasti parket rojalističkih Dingača?

Što se prigovora na povećanje cijene tiče, Veraldin Istrian je kandidiran u 15+ GBP kategoriji, izvjesno od početka s tendencijom plasmana na stranom tržištu.

Ko za vraga, šampion je vino istarske zemlje, a u režiji slovenskog enologa. Nazvano tako da izbjegava sporenje oko terana i Terana, a mene tjera da nazive sorti počnem napokon ispravno pisati malim početnim slovom 🙂

No, kako veće količine Istriana ionako nećemo vidjeti doma, a cijena mu je sad ionako „europska“, otvoreno navijam da vinari i distributeri iskoriste momentum i ponude tržištu sve svoje „istriane“, onom tržištu koje će sad htjeti probati crvenu Istru malo koncentriranije jer ako svjetski stručnjaci prepoznaju i tako valoriziraju nešto, zašto bi samo nas par teran-frikova u tome uživalo.

Romeo_Teran_2015Jedan od mojih favorita tako postaje i Istočna Istra. Jedan od rijetkih vinara istočne Istre (na nerinfuznom tržištu) – Romeo Licul, nije nepoznato ime, ali tek sam na nedavnom predstavljanju u zagrebačkom Red Red Wine baru doživio njihova vina. Prije svega ovaj Teran koji je naglašeno rustikalan na način koji mi paše kod terana. Kao nešto što je „domaće“, ali je i jako dobro.

Odlično grožđe berbe 2015 još se jasno osjeti u čaši. Može se doslovno osjetiti zrelost koštice i aromatična kožica, sve sačuvano u voćem krcatom ekstraktu.

Mesnato tijelo u sočnom gutljaju na okupu drže kiseline i kožnati tanin, premda je čak i premekano u smislu pre-laktičnih kiselina za osobni afinitet. Deklarirano suho s 13% alc, a zapravo vrlo mokro 🙂 i pitko.

Komentiraj