Prelac, Malvazija Šinjora, 2015.

Cijena: 80,00 kn

Sve više proizvođača Malvazije Istarske dodaje vrijednost svojem vinu uz pomoć mjehurića i uspješno konkurira rastućem prosecco trendu, ali posebno raduje kad se vinari posvete i manje popularnoj kategoriji „zrele Malvazije“, kategorizirane u smislu da je sve što nije prošlogodišnje – „zrelo“ i odležano 🙂

Pristup koji traži istinsku aromatiku Malvazije Istarske često se naziva i „tradicionalnim“ premda je znanje i tehnologija itekako prisutna, ali je prisutna i spoznaja da Malvazija ima potencijala biti više od površnog osvježenja. U tu svrhu će ionako mjehurići bolje poslužiti.

Nakon meni omiljenih malvazija Brečevića (Piquentum), Roxanicha (Malvazijica), Palčića (Malvazija), Dobravca (Sonata), Legovine (Matura), Ritoše (Dorata) i još nekoliko koje kanim „otkriti“, ovom društvu se pridružuje Šinjora kuće Prelac.

Kod ovih vina nije riječ o pukom odležavanju u hrastovom ili bagremovom drvu. Ovakva vina često su iz starijih nasada koji daju drugačiji materijal i drugačije su vinificirana.

Maceracija i spontana fermentacija kao termini još i danas plaše neupućenije vinske entuzijaste, ali kad probaju vino, nešto iskonsko proradi… možda ne nakon prvog gutljaja, ali nakon drugog ili trećeg. Nezahvalno je nekog „natjerati“ da ponovo proba nešto što mu na prvu nije u skladu s predočekivanjima rashlađene mirišljave tekućine bez kičme, ali koja „tako divno paše uz salatu s morskim plodovima“. Možemo li to usporediti s glazbenim afinitetom? Ono kad si nekim albumom oduševljen/a na prvu pa ga više nikad ne poslušaš do kraja nasuprot nečeg što si se natjerao preslušati drugi put pa vremenom otkrivao i glazbu i sebe preslušavajući ga iznova i iznova.

Ono što je navedenim vinima zajedničko je potraga za istinskom aromatikom Malvazije Istarske. Ona po ničemu nisu ekstremna, mi smo ti koji smo isključivi. Maceracije su ili kraće u usporedbi s crnim vinima ili pod kontroliranom temperaturom ili oboje 🙂

Šinjora je provela 8 dana u kontaktu sa kožicom. Očito točno koliko je te godine trebalo da zadrži cvijet bagrema u mirisu, a omekša. Kao da je nježna aromatika Malvazije produbljena i osvježena postupkom. Djeluje vjerodostojno, bez izražene kiselosti. Bez napadne svježine, a zapravo svježije, ugrijano u čaši na nekoj ljetnoj terasi, od konvencionalnog clean&green ideala.

Trajnije. Kako u čaši, tako i u boci. To je balans. To je Šinjora.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s