Carsus, Blatina, 2011.

Cijena: 99,98 kn

Carsus_Blatina_2011Carsus is made from 50 years old vines with roots reaching deep enough to rouse the most dormant districts of your flavour sensors.

Duboko je korijenje Blatine u mostarskom vinogorju u kojem je autohtoni kultivar. Kad se poklopi dobra godina i primjereno podrumarenje, rezultati su vrlo autentični.

Carsus je Krš crni dodatne selekcije i odležan u hrastovim bačvama. Crni Krš 2011. uvjerljivo mi je najdraže godište, a drugo korištenje hrastovih bačvi osiguralo je „drvenu bukaru“ poželjnih karakteristika u školovanju ove specifične sorte.

Svakako je pametno dekantirati Carsus ili otvoriti bar 4 sata uoči konzumacije. Na nosu „tijesto“ od kožice grožđa, gusta masivnost opaljena suncem, ali i zemljanost, doslovno blatnjavi začin. Blatnjava višnja 🙂

Žilavo tijelo i dresing od tanina, čak kožnate arome. Voćne kiseline još mlade i odlično raspoređene. Opojni intenzitet vrlo vinozan, puno karaktera bez puno alkohola (12,5%), blagoslov.

JambonSirova mesnatost pršuta i mineralno-zemljana Blatina istovremeno se sudaraju, ali i plešu… zreli Jambon s ipak ne presuhom, ne preslanom, ne prezadimljenom, ne prezačinjenom, već inherentnom mesnom kvalitetom. Kao što cijenim vino koje miriši i okusa je na vino, a ne voćni sok, tako volim i pršut koji je okusa na meso, a ne sol, dim ili začine. Podatno meso i mesnata zamljenost, kombinacija koja stvara novu vrijednost. Blato i sol. Vjetar i tanin.

NLP-35x35_PREVIEW

Komentiraj